Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Sinergijski nastup prema institucijama EU

Slavonske županije zajedno (i) u Bruxellesu

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Zajednički ured prenosit će informacije iz europske središnjice prema županijama

Od 1. kolovoza Ured Osječko-baranjske županije u Bruxellesu počet će raditi kao zajedničko predstavništvo Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije. Dogovor o tomu postigli su župani na prošlotjednom sastanku u Osijeku te naglasili da je regija Slavonija, Baranja i Srijem već objedinjena istoimenim projektom, a na zajednički nastup pred europskim institucijama odlučili su se kako bi na što kvalitetniji i efikasniji način mogli razvijati ključne strateške projekte za istok Hrvatske.

Objekt se prostire na 3179 kvadrata izgrađenog i infrastrukturno opremljenog prostora U Antunovcu otvoren Poduzetnički inkubator i akcelerator od 21,4 milijuna kuna "PIA je pravo mjesto za mlade poduzetnike i sve koji žele raditi te imaju viziju"

– Nas pet župana potpisali smo prvo Sporazum o suradnji, a zatim i Ugovor o zajedničkom nastupu prema institucijama EU i time stvorili temelje za ovaj zadnji korak. Zajednički Ured u Bruxellesu bit će smješten u prostoru u vlasništvu Osječko-baranjske županije, a u njemu će biti zaposlene dvije osobe. Županije istoka Hrvatske već nastupaju zajednički i sinergijski, a sada ćemo to preslikati i u Bruxelles – kazao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Riječ je o nastavku dobre suradnje koju pet slavonskih županija razvija proteklih godinu dana. Projekti koji se odnose na poljoprivredu, kontinentalni turizam, obnovljive izvore energije, drvni sektor, gospodarstvo i druge sektore nadilaze granice županija, a potrebno ih je implementirati u idući višegodišnji financijski okvir Europske unije. Zajednički ured imat će zadatak prenositi informacije iz europske središnjice prema županijama, kao i obratno. 

Za dostupniju primarnu zaštitu u cijeloj županiji 23 milijuna kuna Nova oprema za sve domove zdravlja i ambulante u Osječko-baranjskoj županiji