Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Za dostupniju primarnu zaštitu u cijeloj županiji 23 milijuna kuna

Nova oprema za sve domove zdravlja i ambulante u Osječko-baranjskoj županiji

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
U Dom zdravlja Donji Miholjac stiže digitalni RTG uređaj vrijedan 1,208.187 kn

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić potpisao je proteklog tjedna Ugovor o nabavi medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme za digitalni RTG uređaj namijenjen Domu zdravlja Donji Miholjac, vrijedan 1,208.187 kuna. Sklopljen je s tvrtkom Siemens Healthcare iz Zagreba.

Energetska obnova Obnovljena bolnica podići će standard za osoblje, ali i pacijente

Kupnja tog uređaja samo je dio procesa opremanja domova zdravlja u županiji u sklopu projekta "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije". Projekt je financiran iz fondova Europske unije i ukupne je vrijednosti 23 milijuna kuna.

Novi i ultrazvuci...

Naime, postupak javne nabave za dio opreme, u vrijednosti sedam milijuna kuna, još je u tijeku, između ostalog i za fizikalnu medicinu u Belom Manastiru, a kada se to završi svi domovi zdravlja i ambulante bit će kvalitetno opremljeni, ističu u Županiji.

Projekt "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije" započeo je 1. prosinca 2017.

Oprema Zagrebačka županija donira Zagrebu Donacija 300.000 kn za opremu bolnica i poliklinika

– Kompleksan je to projekt, imamo još godinu dana do njegova završetka, dakle do 1. lipnja 2020. Puno je aktivnosti kojima je cilj omogućiti kvalitetniju i dostupniju primarnu zdravstvenu zaštitu u svim ambulantama i domovima zdravlja čiji je osnivač Osječko-baranjska županija. Upravo je u tijeku isporuka kardiološko-pulmološke opreme i uređaja za ultrazvuk za domove zdravlja u Osijeku, Našicama, Đakovu, Donjem Miholjcu, Belom Manastiru i Valpovu, odnosno liječnike opće i specijalističke medicine te koncesionare na području tih domova zdravlja – kaže Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije.

Ukupna vrijednost opremanja domova zdravlja u ovom projektu iznosi više od 13 milijuna kuna, od toga je već realizirano šest milijuna, a preostalih sedam milijuna kuna odnosi se na opremu za fizikalnu terapiju, ginekologiju, pedijatriju, stomatologiju, opću medicinu te na sitnu medicinsku opremu.

Brodska bolnica Brodska bolnica prati europske i svjetske trendove Uz daljnje kadrovsko jačanje, Klinička bolnica više neće biti samo san

Istovremeno, projektom se obavljaju i infrastrukturni radovi u vrijednosti osam milijuna kuna, s tim da su u tijeku radovi u vrijednosti šest milijuna kuna, a potrebno je ugovoriti radove u vrijednosti dva milijuna kuna.

Tako se u Domu zdravlja Đakovo upravo privodi kraju prenamjena rodilišta u ordinacije obiteljske medicine, u vrijednosti 3,2 milijuna kuna.

Lakši pristup za invalide

U Domu zdravlja Osijek u tijeku su radovi na osiguranju pristupačnosti osobama s invaliditetom na 23 lokacije, dok treba ugovoriti dogradnju Doma zdravlja Našice za 2,3 milijuna kuna.

Dolaskom nove opreme u virovitičkoj bolnici odrađivat će se ukupno 450 zahvata U Opću bolnicu Virovitica stigla oprema vrijedna više od 20 milijuna kuna Bolnica od sada nudi čak 75 novih operativnih postupaka

Projekt "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije“ usmjeren je poboljšanju pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti u udaljenijim područjima županije, zbog čega će se smanjiti broj upućivanja pacijenata u bolnice u Osijeku i Našicama za najmanje 15 posto. Poboljšat će se i uvjeti za potrebe pružatelja primarne zdravstvene zaštite.

Ukupna vrijednost projekta je 23,899.295 kuna, a iznos bespovratnih sredstava koji financira Europska unija je 20,029.166 kuna, što je 85 posto. Iznos sredstava koji financira Fond za sufinanciranje provedbe projekata EU na regionalnoj i lokalnoj razini - Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU je 2,474.191 kuna, a ostatak od 1,395.937 kuna sufinancira Osječko-baranjska županija.