Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Blagoslovljena crkva sv. Filipa i Jakova u Gajiću

Nakon pet stoljeća Gajić dobio crkvu, sagrađena je donacijama

Foto: Osječko-baranjska županija
U Gajiću je prije Domovinskog rata živjelo 630 stanovnika, a na misu su odlazili u susjedno selo

U malom baranjskom selu Gajić u Općini Draž blagoslovljena je novoizgrađena crkva svetih Filipa i Jakova, a misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić. Crkva je sagrađena zahvaljujući donacijama Udruge vinogradara i vinara Martinovo brdo, na čelu s predsjednicom udruge Janjom Čeliković, ali i brojnih drugih donatora iz zemlje i inozemstva.

– Izuzetno mi je drago da je Gajić konačno, nakon pet stoljeća, dobio crkvu u kojoj će mještani moći živjeti svoju katoličku vjeru, a siguran sam da će upravo ovaj blagoslov vjernicima ove župe dati novi zamašnjak u tom smjeru – kazao je zamjenik župana Josip Miletić, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH na ovoj svečanosti.

Blagoslov crkve sv. Filipa i Jakova održao se uz cjelodnevni program koji je uključivao i 2. Vino-fest “Pijem vina crvena i bila”, sajam etno rukotvorina, suvenira i ekoproizvoda te smotru tradicijskih pjevačkih skupina i plesnih ansambala.

U Gajiću je prije Domovinskog rata živjelo 630 stanovnika, a na misu su odlazili u susjedno selo. Danas ih je svega dvjestotinjak, no silno su željeli izgraditi svoju crkvu, na čemu je osobito radila dugogodišnja turistička djelatnica Janja Čeliković.

– Ratne strahote poharale su Baranju i bila je opljačkana. U meni je bila želja za vrijeme progonstva, ako se ikad vratim u mjesto svojih predaka, da ću se potruditi izgraditi crkvu u rodnom selu Gajić. To je malo etno selo koje čuva običaje i tradiciju, a vjeru iznad svega. Vjera nas je očuvala – kazala je Janja Čeliković.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Za ruralni turizam 167.230 eura županijskih potpora NOVČANE NAGRADE izvrsnim učenicima Za nagrade učenicima i mentorima osigurano 60.000 eura OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Zelena povelja Županije za zasluge u očuvanju prirode