Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za ruralni turizam 167.230 eura županijskih potpora

1/3
Foto: Osječko-baranjska županija
Otvorena su tri javna poziva za potpore za ulaganja u razvoj i unapređenje ruralnog turizma, eno i gastroponudu te za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama

Osječko-baranjska županija objavila je 2. svibnja tri javna poziva za prikupljanje prijava za dodjelu potpora iz županijskog proračuna za 2023. godinu, i to za ulaganja u razvoj i unapređenje ruralnog turizma, autohtonu eno i gastro ponudu te za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama.

Vidljivi rezultati

Ukupna vrijednost planiranih potpora iznosi 167.230 eura.

– Osječko-baranjska županija sustavno razvija turističku djelatnost na svom području, a rezultati se već vide, na primjer po povećanju broja noćenja, novim objektima i ponudi, pa i po nagradama koje redovito dobivamo. Naravno, u cilju daljnjeg razvoja Županija između ostalih mjera i aktivnosti ima i potpore kojima također mijenjamo i obogaćujemo turističku ponudu. Turizam je tako na području Osječko-baranjske županije postao ozbiljan biznis, ozbiljna gospodarska grana i tako trebamo i nastaviti – ističe župan Ivan Anušić.

– Javni pozivi se odnose na unapređenje i razvoj, odnosno izgradnju, dogradnju i proširenje objekata te smještajnih kapaciteta, ali i podizanje konkurentnosti i ulaganje u marketinške aktivnosti za što je Županija izdvojila 132.723 eura. Prijaviti se mogu svi koji su troškove generirali od 9. lipnja 2022., a potpora je 50 posto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno 3981 euro. Poziv je otvoren do 16. svibnja ili do utroška sredstava. Drugi javni poziv odnosi se na potpore za eno i gastro ponudu, a riječ je o pozivu za sve subjekte koji nude hranu i piće lokalnih poljoprivrednih proizvođača i imaju s njima sklopljene ugovore. Sufinanciranje je 50 posto plaćenih računa, a priznajemo račune koji su plaćeni od 28. lipnja 2022. godine, odnosno od dana zatvaranja javnog poziva prethodne godine. Treći javni poziv odnosi se na organizaciju sudjelovanja na manifestacijama i sajmovima, za troškove kotizacija i zakupa štandova, za što izdvajamo 21.235 eura, a maksimalno jedan prijavitelj može ostvariti potporu od 6636 eura. Potonja dva javna poziva otvorena su do daljnjega, do utroška sredstava – pojasnila je Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport.

Nova odluka

Podsjeća kako je lani prvi javni poziv zatvoren već nakon šest dana, a troškovi su bili prihvatljivi od 1. studenog.

– Uvidjeli smo da se sredstva utroše puno ranije te smo sada na sjednicu Županijske skupštine stavili odluku kojom ćemo pokriti i razdoblje prije 1. studenog. Sve informacije dostupne su na mrežnim stranicama Osječko-baranjske županije, ali i izravno u Upravnom odjelu za turizam, kulturu i sport OBŽ-a (Trg Lava Mirskog 3A) te na telefonskom broju 031/221-561 – poručuje pročelnica Turalija.

NOVČANE NAGRADE izvrsnim učenicima Za nagrade učenicima i mentorima osigurano 60.000 eura OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Zelena povelja Županije za zasluge u očuvanju prirode OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Proljetnim sajmom otvoren županijski Gospodarski centar