Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Vinarka Jasna Antunović

Nakon poziva iz Londona, plakala sam satima

Vinarka Jasna Antunović
1/6
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Na jednom od najprestižnijih i najcjenjenijih svjetskih vinskih ocjenjivanja, Decanterovih, Graševina 2013. Premium Jasne Antunović okitila se Platinastim odličjem

Ugledna, i nadaleko poznata slavonska i podunavska vinarka Jasna Antunović, lani je dotaknula zvijezde! Na jednom od najprestižnijih i najcjenjenijih svjetskih vinskih ocjenjivanja, Decanterovih, njena se Graševina 2013. Premium okitila Platinastim odličjem! Vinarija OPG Jasna Antunović Turk u Dalju je, a vinogradi u Erdutskom vinogorju. Nastala je na stogodišnjoj obiteljskoj tradiciji uzgoja loze i proizvodnje vina.

Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači škola Stjepana Sulimanca Pitomača već "živi" reformu školstva Đaci sami proizvedu vino, med, voće i povrće, a nakon mature ne sjede na birou

Diplomirana ekonomistica Jasna (u sektoru managmenta i financija) životni preokret napravila je 2004. – te se godine okrenula vinskom biznisu, u njemu je našla novi životni izazov i poziv. Na sedam hektara odlične zemlje posadila je vinograde, najviše, 60-ak posto, graševinom, a ima i troje pouzdanih kooperanata. U meandru su Dunava, tlo je bogato i rahlo, k tome ravnomjeran raspored oborina i sunčanih dana osigurava vrlo povoljne uvjete za vinovu lozu. Vinogradi su na južnim padinama Daljske planine, ogranku Fruške gore, na lokacijama Šušnjar i Busija, na visini od 120 do 170 metara.

Ekološka proizvodnja

Gospođa Antunović za moto svojih vina smislila je naziv "U zagrljaju Dunava, vinove loze i žene". Sve više na načelima ekološke proizvodnje uzgajaju, od bijelih sorti, chardonnay, zeleni silvanac, muškat ottonel, a od crnih crni pinot, cabernet franc i sauvignon. Sva su vina vrhunskog razreda, gazdarica će rado reći da je to "butik vinarija“, s malim serijama ali za šmekere.

Prva je berba bila 2009. godine. Moderno opremljena vinarija kapaciteta je 950 hektolitara, naprave prosječno 110.000 litara vina. Uz vinariju je i atraktivna kušaonica, za birane domaće specijalitete pobrine se gospođa Jasna. U posao se sve više uvodi sin Branimir, koji studira enologiju. Upravo je on predstavio njihova vina na „Vinarenju“ u Zagrebu, u Cheese Baru u Cesarčevoj, u organizaciji Rota i uz asistenciju Saše Špiranca i njegovog Vinarta. Predstavljeni su graševina iz 2017., redovne berbe, pa slavna Graševina Premium '13 (u podrumu je ima još oko 800 boca, i nema je više u komercijalnoj prodaji); slijedio je Cuvee – od graševine, silvanca i oko10 posto ottonela, pa onda sjajan Chardonnay iz 2015., pola ga je rađeno sur lie metodom, ostatak u inoksu. I za kraj Crni pinot '15. Prvi Premium napravljen je 2010., ne radi se svake godine ako uvjeti nisu vrhunski.

Primit ću se i pjenušca

- Na degustaciji je primijećeno da fali i pjenušac iz njihova podruma; mama nije pristaša, ali ja ću se primiti toga - veli Branimir.

A osnova u sortama itekako je povoljna, idealna. Trenutak kad su joj iz Londona javili da je dobila to visoko odličje Jasna Antunović opisuje stresnim.

– Plakala sam satima od sreće, ali sam se isplakala i za sve protekle godine silnog truda, rada i poleta - zna reći.

I još će kazati da svoju vinsku priču živi 24 sata na dan! Dodaje kako joj je jedina motivacija raditi mirno, sretno i zadovoljno. Vinarstvo joj je pobudilo samo najbolje osjećaje, ljubav i pozitivnu energiju i nikada nije požalila što je napustila svoju struku, jer danas radi ono što voli, radi s prirodom i druži se s ljudima.

(V. A./lokalni)

Vinograd Uklanjanje zaraženih trsova Opasna bolest vinove loze: američki cvrčak širi zlatnu žuticu u deset županija Tuča Međimurska županija Velika šteta u vrtovima i vinogradima, proglašena elementarna nepogoda