Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Župan Ivo Žinić najavio koji se sve projekti pripremaju u 2020. godini

Nakon prve milijarde kuna projekata nastavljamo istim tempom da stvorimo županiju u kojoj vrijedi ostati

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
2020. u SMŽ-u: gradnja posjetiteljskog centra “Crna roda“ Osekovo, edukacijsko-prezentacijski centar “Natura SMŽ” u Petrinji, dovršetak Središnjeg paviljona Opće bolnice u Sisku...

I u 2020. godini Sisačko-moslavačka županija sprema brojne projekte. Tim povodom razgovaramo sa županom Ivom Žinićem.

Odlični rezultati jedinstvenog modela obnove cesta u Sisačko-moslavačkoj županiji Uz pomoć gradova i općina ŽUC u tri godine obnovio više od 200 kilometara prometnica

Gledajući na godinu iza nas, ali na proteklih pet godina, koliko ste na poziciji župana, jeste li zadovoljni dosad učinjenim?

Na početku godine koja je pred nama svim čitateljima želim sretnu i uspješnu novu godinu, ispunjenu ljubavlju, radošću i zajedništvom, koje nam je potrebno za nastavak započetog. Osvrćući se na proteklih pet godina, rekao bih da su napravljeni veliki iskoraci na području zdravstva, demografije, gospodarstva, školstva, turizma i poljoprivrede. Pokrenuti su i realizirani projekti za dobrobit svih žitelja Sisačko-moslavačke županije. Promijenjena je percepcija pogleda na županiju, a sve radi ugodnijeg življenja. Naravno, još uvijek ne mogu reći da sam potpuno zadovoljan, smatram i mogu još više učiniti za županiju koja je moj dom.

Humanitarni lov Sisačko-moslavačke županije Meso donirali Caritasu i domovima umirovljenika

Kako ocjenjujete 2019. godinu?

Preuzimanjem dužnosti župana proglasio sam „opću mobilizaciju“ za cjelokupnu županijsku upravu i uključivanje svih potencijala na apliciranju na natječaje, na iskorištavanje sredstava, kako fondova EU, tako i onih nacionalnih. U 2019. godini ubrali smo dobar dio plodova takvog pristupa i načina rada. Sisačko-moslavačka županija i dalje je u vrhu hrvatskih županija po korištenju sredstava iz dostupnih fondova.

Podsjetit ću vas da smo dosegnuli prvu milijardu prijavljenih projekata, stvarnih, konkretnih projekata, zaokruženih i osmišljenih vlastitim snagama. Vratilo nam se uloženo, javljaju se novi poduzetnici, a posebno veseli što je puno mladih i ozbiljno se okreću poljoprivredi i svim drugim područjima poduzetništva. Također bih istaknuo stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja osnivanjem poduzetničkog inkubatora „PISMO – Novska“, vrijednosti oko 25 milijuna kuna, od čega je gotovo 20 milijuna bespovratnih sredstava iz EU. Uz poduzetnički inkubator važan projekt je gradnja „Središnjeg paviljona“ bolnice u Sisku, u kojem će se nalaziti dnevna bolnica i objedinjeni hitni prijam.

U prošloj godini u vrijednosti oko 30 milijuna kuna energetski su obnovljene školske zgrade i opremljene kuhinje da bi učenici imali osiguran topli obrok i adekvatne uvjete za učenje. Spomenut ću i naše poduzetničke kredite, a vrijedno je podsjetiti javnost i na još jednu suradnju, sufinanciranje obnove prometnica Županijske uprave za ceste i lokalnih samouprava u odnosu 50:50. Projekt je to kojim je obnovljeno 44,77 kilometara ceste. Sve što radimo u konačnici je podređeno jednom cilju, okretanju trenda napuštanja ovog prostora u trend ostanka i zasnivanja obitelji ovdje. Upravo tu zadaću vidim kao jedan od prioriteta mandata ove županijske vlasti.

NAJVAŽNIJE POSTIGNUĆE Za poboljšanje uvjeta života 1,28 milijardi kuna

Koje projekte u 2020. izdvajate kao najbitnije za stanovnike SMŽ-a? Što se sve još priprema?

U planiranju, pripremi i provedbi projekata razdoblje od godinu dana je prekratko. Potrebno je dugoročno planirati projekte na razdoblje od najmanje 5-10 godina kako bismo ih mogli započeti i završiti. Važno je imati viziju i strateške ciljeve te projekte koji mogu doprinijeti razvoju gospodarstva, otvaranju radnih mjesta i stvaranju kvalitetnijih uvjeta za život. Pobrojat ću samo neke projekte, ne umanjujući pri tom važnost ostalih.

Dva milijuna vrijedan projekt Inovativnim pristupom do zapošljavanja: radionice za nezaposlene na temu razvoja videoigara, edukacije, potpore za startupe, gradnja posjetiteljskog centra „Crna roda“ Osekovo u vrijednosti od oko 16 milijuna kuna, osnivanje edukacijsko-prezentacijskog centra „Natura SMŽ-a“ u Petrinji vrijednosti od 17 milijuna kuna. U godini koja je pred nama planiramo dovršiti gradnju središnjeg paviljona Opće bolnice u Sisku, ali i opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite na području županije.

Važan projekt je i energetska obnova pet zgrada i kuhinje NPB Popovača u vrijednosti oko 8 milijuna kuna. Poticaj razvoju gospodarstva i znanosti u županiji dat će i razvoj Centra za ljevarstvo SIMET do 2022. godine, 52 milijuna kuna pokrivenih 100 % sredstvima EU. Regionalni centar kompetencija u bivšoj Domobranskoj vojarni u Lađarskoj ulici vrijedan više od 120 milijuna kuna obuhvaća čitav niz važnih inovativnih centara kompetencija modernih tehnologija kao što su solarna i svemirska tehnologija i robotika.

SIMORA-ina prva milijarda kuna Sisačko-moslavačka županija i dalje u vrhu po povlačenju novca iz fondova EU

SMŽ je poznata kao jedna od onih koje provode brojne demografske mjere, neke su i originalni proizvod SMŽ-a. Nastavlja li se to i u 2020. i imaju li dosadašnje mjere učinka?

Svaka je mjera izravno ulaganje, ne u budućnost, nego u opstanak. Uvijek govorim i siguran sam da je program demografskih mjera program koji nadilazi ovlasti i snagu regionalne samouprave. Naša je sreća što nalazimo puno razumijevanje i pomoć u Vladi Republike Hrvatske. Za Sisačko-moslavačku županiju nema zatvorenih vrata, kako je znalo biti za vrijeme nekih drugih vlada. Međutim, to ne znači da mi trebamo sjediti i čekati pomoć, baš suprotno. Iz ove županije, kako ste dobro primijetili i sami, stižu inicijative, poticaji i prijedlozi. Sve mjere koje sami poduzimamo, uz iskrenu potporu o kojoj sam govorio, za razvoj gospodarstva i društva općenito su demografske mjere.

Financijski poticaji koji se osiguravaju za obitelji svakako su jedan od čimbenika koji potiču obitelji na ostanak ovdje i na veći broj djece, a naša županija osigurava sredstva za novorođeno treće dijete i svako iduće. Također osiguravamo jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim obiteljima i obiteljima s više djece. Spomenuo bih i sufinanciranje troškova prehrane u školama, dodjele stipendija i sufinanciranje učeničkih domova. Naravno, to je samo djelić onoga što činimo za ostanak. Porast broja obrta, pad nezaposlenosti, viši zdravstveni standard, ulaganje u školstvo i sve što doprinosi razvoju mjere su koje daju rezultate. Potrebno je biti razuman i planirati. Sjetite se da su mnogi imali predrasude prema našem nastojanju za postavljanje županije kao središta gaming industrije u Hrvatskoj. Danas smo mi upravo tamo gdje smo željeli biti, što ne znači da je taj program završen, njemu, nadam se, tek predstoji veliki rast i to je samo jedan primjer. 

Nastojat ćemo i dalje biti među najuspješnijima u povlačenju sredstava iz fondova, opremati zdravstvo kvalitetnim ljudima i opremom, poboljšati uvjete u obrazovanju te nastaviti poticati razvoj gospodarstva i poduzetništva. Sve ovo su izravne, učinkovite i kvalitetne demografske mjere, a naša županija je mjesto gdje vrijedi ostati.