Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SIMORA-ina prva milijarda kuna

Sisačko-moslavačka županija i dalje u vrhu po povlačenju novca iz fondova EU

1/2
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Zasigurno je najatraktivniji projekt koji je SIMORA provela Poduzetnički inkubator za razvoj videoigara PISMO u Novskoj

Od 2014. do 2019. Razvojna agencija SIMORA i Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije prijavili su na natječaje iz europskih fondova 421 projekt ukupne vrijednosti milijardu kuna. Čulo se to na tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljena i brošura s nekoliko najvažnijih projekata.

poplava karlovačko-sisačko područje Počinje 2. faza projekta obrane od poplava uz Kupu vrijednog 900 milijuna kuna

Simbolične kuglice na borovima

– Mi smo, kada je Ivo Žinić postao župan, dobili zapovijed da ne smijemo promašiti nijedan natječaj Europske unije. Zahvaljujući tome, uspjeli smo napraviti dobar tim. Iza nas su brojni ostvareni projekti. Sisačko-moslavačka županija je među prve tri županije po povučenom novcu iz ruralnog razvoja, a prve dvije godine, dok nas nije pretekao Pelješki most, bili smo prvi po povučenim sredstvima. Trudimo se i dalje biti u vrhu – rekao je Mario Čelan, direktor SIMORA-e u čijem su prostoru simbolički okitili i dva božićna drvca.

Na jednom su kuglice iz svih fondova i odjela vrijedne 1,1 milijardu kuna, dok su na drugom kuglice koje predstavljaju OPG-ove, mlade poljoprivrednike iz županije, koji su do sada ostvarili potporu od 152 milijuna kuna.

Potpore za inovacije i mlade poduzetnike Županija grabi prema cilju - do kraja 2020. godine postat će središte gaming industrije

– Jako puno malih OPG-ovaca je zahvaljujući i ovom novcu ostalo u Hrvatskoj. Nisu otišli u Irsku i Njemačku, nego su nastavili svoje poslovanje u našoj županiji, a ja smatram da je svaki taj poljoprivrednik ujedno i poduzetnik, jer mora voditi cijelo svoje poduzeće, zapošljavati i brinuti se o svom gospodarstvu kao i svaki poduzetnik – kazao je direktor Simore.

Na tiskovnoj konferenciji posebno su istaknuti projekti gradnje Središnjeg paviljona opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku te Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj i razvoja gaming industrije, što je posebno pohvalio i župan Ivo Žinić.

Tisuće radnih mjesta

– Prvi put kad smo izašli s tom idejom 2017., neki su se smijali. Danas je Sisačko-moslavačka županija središte gaming industrije. Danas, od županije koja u tom sektoru nije bila dominantna, imamo 15 posto „gamera“ na razini Hrvatske. Drugi veliki projekt koji pripremamo, a koji nije u ovih prvih milijardu kuna, naš je Regionalni centar kompetentnosti u vojarni Lađarskoj. Opet jedan novi projekt, opet nova vizija – ustanova za svemirsku i inovativnu tehnologiju. I ovu su ideju mnogi ismijavali i izražavali skepsu – rekao je župan istaknuvši brojne partnere s kojima će surađivati na tom projektu u čiji uspjeh ne sumnja.

Rekordan proračun Sisačko-moslavačke županije Najveće investicije su središnji paviljon i Centar kompetentnosti u Lađarskoj

– Milijarda kuna je veliki novac. Nikada iz vlastitih proračuna to ne bismo mogli napraviti. Ali, nije to milijarda kuna, to je, vjerujem, tisuće radnih mjesta i ostanak mladih na ovim prostorima – rekao je Žinić zahvalivši na potpori i Vladi RH.