Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Rekordan proračun Sisačko-moslavačke županije

Najveće investicije su središnji paviljon i Centar kompetentnosti u Lađarskoj

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Županija i ustanove raspolagat će s najviše novca do sada – čak 1,255 milijardi kuna

Proračun Sisačko-moslavačke županije za 2020. godinu, koji je vijećnicima predstavio župan Ivo Žinić na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine, prihvaćen je velikom većinom glasova nazočnih vijećnika. S 27 glasova za, jednim protiv i dva suzdržana glasa Županijska skupština podržala je proračun "težak" nešto više od milijardu i 255 milijuna kuna. Od toga na prihode Sisačko-moslavačke županije otpada 321,3 milijuna kuna dok je ostatak prihod tvrtki i ustanova u vlasništvu županije.

Poboljšanje standarda Otvoren studentski boravak u Petrinji

Od poreza se u 2020. očekuje 115,9 milijuna kuna, što je znatno više nego prethodnih godina. No najveći dio prihoda odnosi se na prihode iz europskih fondova te ministarstava - 648,3 milijuna kuna. Od toga je pak najveći iznos planiran iz Ministarstva zdravstva i HZZO-a, 402,6 milijuna kuna, koji će se zdravstvenim ustanovama doznačiti temeljem ugovornih obveza.

Sličan lanjskom

I rashode je Županija planirala u istom iznosu kao i prihode – nešto više od 1,255 milijardi kuna, od čega na zaposlene u županijskoj upravi te tvrtkama i ustanovama otpada 643,5 milijuna kuna.

– Proračun je u osnovi sličan ovogodišnjem, s tim da smo u njega morali unijeti proračune naših osnovnih i srednjih škola, što je novo prema zakonu. Nismo znatnije mijenjali određene pozicije, što se tiče socijalnih davanja i zdravstva, mada bismo o tome mogli razmišljati jer smo ove godine dali više i kulturi i zdravstvu u odnosu na prijašnje godine – rekao je župan Ivo Žinić koji je kao najveći projekt iduće godine izdvojio Centar kompetencija koji će biti uređen u bivšoj vojarni u Lađarskoj ulici u Sisku.

Gradsko vijeće danas o proračunu Za dvoranu 10 milijuna, novi vrtić za 8,2 milijuna kn

Regionalni centar kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo zajednički je projekt Tehničke škole Sisak i Županije u kojem sudjeluje više desetaka partnera. Za uspostavu Centra i obnovu bivše domobranske vojarne planira se u 2020. uložiti 64 milijuna kuna, uglavnom iz europskih fondova. Inače, na redovne programe osnovnih i srednjih škola kojima upravlja županija otpada 280 milijuna kuna, a iduće godine planira se u školske objekte uložiti čak 58 milijuna kuna, od kojih 36,2 milijuna otpada na radove poboljšanja energetske učinkovitosti koji su također uglavnom financirani iz EU.

Razne stipendije i potpore učenicima i studentima iznosit će iduće godine ukupno 2,7 milijuna kuna, a za osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju odvojeno je 4,128 milijuna.

Najviše ide za zdravstvo

Najveći dio proračuna, gotovo 55 posto, otpada na zdravstvo – ukupno će ono koštati 663,6 milijuna kuna u 2020. od čega uvjerljivo najviše novca ide za plaće zaposlenih, dok je za gradnju središnjeg bolničkog paviljona naredne godine planirano 79,5 milijuna kuna.

Diplome za izradu videoigara u Novskoj Sisačko-moslavačka županija središte je gaming industrije u RH Diplome drugoj generaciji polaznika edukacije za izradu videoigara u Novskoj