Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Sisačko-moslavačka županija središte je gaming industrije u RH

Diplome drugoj generaciji polaznika edukacije za izradu videoigara u Novskoj

Diplome za izradu videoigara u Novskoj
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić podsjetio je da je ideja da Sisačko-moslavačka županija postane središte gaming industrije u svojim začecima naišla na podsmijeh, no da su sada itekako vidljivi rezultati ostvarenja ove vizije.

Druga generacija polaznika programa edukacije za izradu videoigara u Novskoj, njih 40 iz cijele Hrvatske, primila je diplome o uspješno završenom školovanju za programere videoigara.

Prvi projekt ‘Zaželi’ u romskoj zajednici Šest je žena, nakon dugo vremena, dobilo posao

Edukacija je sastavni dio programa Poduzetničkog inkubatora PISMO, specijaliziranog za razvoj videoigara, a koji su osnovali Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije Simora u suradnji s Gradom Novskom.

Prepoznatljiv grad

– Novska je tim projektom postala nacionalno prepoznatljiv grad, brendirali smo se kao grad koji je otvoren za nove poglede i nove tehnologije – istaknuo je pri dodjeli diploma novljanski gradonačelnik Marin Piletić.

Potporu ovom programu daje i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

– HZZ i Ministarstvo u posljednje su dvije godine osigurali oko dva milijuna kuna za ovaj projekt u koji je uključeno između 60 i 70 gamera. Dobra vijest je i da je 72% vas mlađe od 29 godina, a posebice to da većina njih samostalno pokreće vlastiti posao nakon završene edukacije – rekla je državna tajnica Majda Burić.

poslodavac grad Novska: 15 zaposlenih na javnim radovima

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić podsjetio je da je ideja da Sisačko-moslavačka županija postane središte gaming industrije u svojim začecima naišla na podsmijeh, no da su sada itekako vidljivi rezultati ostvarenja ove vizije. Rekao je da se danas razvijaju startupovi te izrađuju videoigre u Novskoj, a najavio je i izradu projekta za gradnju kampusa za gaming industriju u Novskoj.

– Pozitivno smo iznenađeni brzinom kojom se ova priča razvija. Mi danas imamo već drugu generaciju polaznika edukacije, a u Srednjoj školi u Sisku novi program tehničara za razvoj videoigara za koji je interes daleko prešao upisne kvote. Na vrijeme smo prepoznali interes za nove tehnologije i krenuli u priču – rekao je župan Žinić.

Među polaznicima edukacije bio je i Petrinjac Josip Kudlek.

KAPITALAN PROJEKT Popovača radi vrtić za 10 milijuna kuna

– Puno toga smo naučili, tako da će se mnogi od nas upustiti u osnivanje vlastitih tvrtki preko programa koje nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ovdje u Inkubatoru planiram pokrenuti svoj posao vezan uz videoigre namijenjene korištenju na mobilnim uređajima – rekao je mladi Petrinjac. Edukaciju je završio i Marko Kljajić iz Siska.

Novi biznis

– Od djetinjstva sam želio raditi na osmišljavanju igara, a za ovu edukaciju odlučio sam se na preporuku prijatelja koji su je završili. U ovih šest mjeseci koliko je program trajao naučili smo sve što se moglo naučiti pa sa zadovoljstvom mogu reći da planiram pokrenuti svoj posao ovdje u Novskoj – rekao je Marko Kljajić.