Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
“Dani Neretve u Dubrovniku”

Nakon što je osvojila Hrvatsku, neretvanska mandarina i u Gradu

1/2
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Dubrovčani i njihovi gosti mandarine i proizvode od ove voćke u Pilama će moći kupiti do 30. studenoga

Neretvanska mandarina i ove je godine hit na hrvatskom tržištu. Slatku, mirišljavu, sočnu i zdravu, nude je na štandovima sami proizvođači koji ih u organizaciji Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije samostalno plasiraju na javnim površinama gradova i općina diljem Hrvatske. Riječ je o inicijativi koja se već drugu godinu provodi u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske i Udrugom gradova RH, nakon što je lani ostvarila izniman uspjeh, ne samo u prodaji već i u popularizaciji neretvanske mandarine među hrvatskim kupcima.

Dubrovnik Isplaćeni dodaci na mirovine za 1618 umirovljenika

U sklopu te inicijative u Dubrovniku se održava manifestacija ”Dani Neretve u Dubrovniku” u Pilama, a mandarine i proizvode od te voćke građani i njihovi gosti moći će kupiti do 30. studenoga.

Zamjenica župana Žaklina Marević ističe da je ovo još jedan od načina na koji se nastoji pomoći proizvođačima mandarina.

– Ova inicijativa pokrenuta je prošle godine i bila je vrlo uspješna, a jako dobre povratne informacije s terena imamo i ove godine. Vjerujem da će i naši proizvođači i građani biti itekako zadovoljni – rekla je zamjenica Marević.

– Naša mandarina je, uvjeren sam, najbolja europska mandarina, izvanredne kvalitete – istaknuo je početkom ovogodišnje berbe mandarina župan Nikola Dobroslavić.

Također, vrijedi podsjetiti da je u suradnji s Gradom Zagrebom u tijeku manifestacija „Zagreb Neretvi, Neretva Zagrebu“ u sklopu koje 14 proizvođača mandarina iz doline Neretve uspješno plasira svoje proizvode na osam atraktivnih lokacija u gradu Zagrebu, putem prodaje na štandovima.

Dubrovnik Nove sprave na dječjim igralištima u Kliševu i Gromači

Inicijativa s jedne strane uključuje proizvođače mandarina iz doline Neretve, a s druge strane jedinice lokalne samouprave u RH, preko kojih se dolazi do krajnjih kupaca.

Pozivu Dubrovačko-neretvanske županije do sada se odazvalo više od dvadeset OPG-ova i jednako toliko jedinica lokalne samouprave, koji službenim Odobrenjima ustupaju javne površine iz svoje nadležnosti proizvođačima mandarina s Neretve, u cilju što boljeg plasmana mandarina putem direktne prodaje na domaćem tržištu.

Reakcije proizvođača i potrošača su izvrsne. Iz dana u dan svjedoči se pozitivnim iskustvima s terena.

– S jedne strane zadovoljni su proizvođači kojima je pružena prilika da u izravnom načinu prodaje, po dobrim cijenama, plasiraju prvoklasne proizvode mandarina, a s druge strane zadovoljni su kupci diljem Hrvatske koji u ovom načinu kupnje uz kvalitetnu konzumaciju kvalitetnih proizvoda imaju priliku čuti priču o uzgoju, zaštiti i berbi mandarina iz doline Neretve, što ovoj inicijativi dodaje i dodatnu promidžbenu vrijednost – ističu u Županiji.