Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Započela gradnja ceste i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu aglomeracije Slatina

“Napokon kvaliteta života na nivou kako to Europa i mi želimo”

Foto: Mihaela Feldi
Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda je važan za zaštitu okoliša i Drave

U sklopu projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina”, kod Turskog grada u Slatini otvoreni su radovi na pristupnoj cesti u okviru Ugovora za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Slatina. Riječ je o izgradnji 672 metara pristupne ceste od glavne prometnice do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda čija izgradnja tek slijedi.

Potpisani ugovori vrijedni su više od 90 milijuna kuna Gradit će se dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Još jedan korak

Gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i pristupne ceste jedna je od prvih aktivnosti u okviru Ugovora za projektiranje, izgradnju i probni rad UPOV-a Slatina, vrijednog 39,662.345 kuna, a koji obuhvaća projektiranje, istražne radove i ishođenje dozvola, građevinske radove, dobavu i montažu strojarske i elektrotehničke opreme, radove na infrastrukturi, internim prometnicama i krajobraznom uređenju, probni rad UPOV-a te obuku zaposlenika.

Uređaj je to od iznimnog značaja za zaštitu okoliša i rijeke Drave, a unaprijeđena kanalizacijska mreža za kvalitetu života svih građana Slatine i prigradskih naselja Kozice, Markovo, Medinci, Novi Senkovac, Bakić, Sladojevci i Lukavac.

Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić zahvalio se ekipi tvrtke Komrad koja je u posljednje četiri godine uspjela “izgurati” i definirati gotovo sve korake projekta.

– Ostaje još samo jedan korak, odnosno posljednji natječaj, ali poanta je da su radovi danas započeli i doista mi je zadovoljstvo reći da je projekt otvoren, da je aglomeracija ovdje u Slatini, i da napokon živimo aglomeraciju. Da će biti teško zbog prometa i radova koji će remetiti onaj redoviti život u Slatini, hoće, ali u svakom slučaju imamo nešto čime ćemo se ponositi i napokon ljudima osigurati kvalitetu života na onom nivou kako to Europa, a prije svega mi ovdje u Hrvatskoj želimo. Nadam se da ćemo se u kolovozu 2023. ponovno sastati ovdje kako bismo aglomeraciju zaključili i rekli “Dobro obavljen posao!” – poručio je Ostrošić.

UBLAŽAVANJE POSLJEDICA PANDEMIJE Grad Slatina pomaže poduzetnicima

Projekt izgradnje i rekonstrukcije vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina vrijedan je 266,5 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi iznose 213,4 milijuna kuna, od čega je 152,5 milijuna iz EU.

Smanjit će se gubici

Preostalih 60,8 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Hrvatske vode u ravnomjernom iznosu od po 26,3 milijuna kuna, dok će Grad Slatina ovaj projekt financirati s 8,1 milijun kuna.

– U okviru projekta u sustavu odvodnje bit će obuhvaćena izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, 62 kilometra kanalizacije, 33 crpne stanice te više od 2000 priprema za kućne priključke. U sustavu vodoopskrbe bit će obuhvaćena izgradnja 6 kilometara vodovoda kojim će se na vodovodnu mrežu spojiti naselje Lukavac te sanacija isto toliko kilometara postojećeg cjevovoda, zatim izgradnja vodospreme i gotovo 1000 priprema za kućne priključke – naveo je Mato Miličić, direktor tvrtke Komrad Slatina. Smanjit će se i gubici u vodoopskrbnom sustavu.