Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Suradnja Lječilišta, Top Termi i Općine Topusko

Napokon počinje eksploatacija geotermalne vode i energije u Topuskom

Projekt predviđa iskorištavanje termalne tople vode koju Topusko ima u velikim količinama, a koja nije iskorištena u punom potencijalu. Sada bi trebala osigurati razvoj cijele općine
1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Konceptualno rješenje iskorištavanja geotermalne energije stajat će 230.000 kuna.

Ravnatelj Lječilišta i Top – Termi Topusko Domagoj Mosler te načelnik Općine Ivica Kuzmić potpisali su Sporazum o izradi konceptualnog rješenja razvoja sveobuhvatnog korištenja geotermalne vode i energije na području općine Topusko. Oni će i zajednički financirati izradu rješenja vrijednog 230 tisuća kuna.

Službeni posjet županice Nevene Petkove i Veleposlanice Republike Bugarske u RH Novi putevi suradnje Zbog sličnosti dviju županija otvorene su mogućnosti gospodarske suradnje

Višegodišnje priče

Mosler je naglasio kako je termalna voda njihovo najveće bogatstvo čije blagodati nisu dovoljno iskorištene, naročito u energetskom smislu. Ovim bi se to trebalo promijeniti. 

– Na neki način smo zajedničko osmisli ovaj naziv Topusko – pametni termalni grad. Znamo da je smart city, odnosno pametni grad puno više od same infrastrukture. Ovo je pogled u budućnost kojem je cilj sagraditi novu infrastrukturu toplovodne mreže kroz cijelo mjesto, spojiti nove korisnike, centralizirali upravljanje iz centralne toplinske stanice, povezati termalne bušotine 1, 2, 3 i 4 u jedinstvenu mrežu, svu termalnu vodu vraćati u centralnu toplinsku stanici i koristiti je u terapijske svrhe nakon što smo je koristili u energetskom smislu – rekao je Mosler.

Načelnik Ivica Kuzmić istaknuo je kako se godinama govori o iskorištavanju termalnih voda, no bez konkretnih koraka.

Održani 26. Dani Milka Kelemena u Slatini Suradnja s vrhunskim umjetnicima u spomen na velikog skladatelja

– Ti su pokušaji propali upravo zato što nije bilo zajedništva. Ili je lokalna uprava sama pokušavala nešto napraviti na tom polju ili su takvi projekti pokušali izaći iz samog Lječilišta. Ovo je jedini ispravni put, odnosno jedini mogući način da zajednički djelujemo, ne samo na ovom nego i na nekim drugim projektima – dodao je Kuzmić. Potpisivanju je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je čestitao potpisnicima naglasivši kako takve prirodne potencijale ima rijetko tko u svijetu.

Energetska obnova

– Da bi se napravio veći iskorak, treba imati viziju, a viziju imamo u tom zajedništvu. To je tek početak nečeg još većeg. Vjerujem da je Topusko kao pametni termalni grad nešto što je ostvarivo i itekako važno. Kad kažete potpisivanje Sporazuma o konceptualnom rješenju korištenja geotermalnih izvora na području općine Topusko, čini se komplicirano. No, da pojednostavimo, riječ je o iskorištavanju termalne, tople vode koju Topusko ima, a koje nam omogućava daljnji razvoji i realizaciju svih ideja i vizija koje imamo – zaključio je župan.

Razgovori o suradnji sa Županijom Ruse iz Bugarske Zajedno do investicija u poljoprivredu, turizam, kulturu i lučku infrastrukturu

Svi zajedno su kasnije obišli zgradu Petrova gora Lječilišta Topusko na kojoj traju radovi na energetskoj obnovi, koji će osim ušteda donijeti i kvalitetnije uvjete smještaja. Riječ je o projektu zamjene postojećeg grijanja i uvođenju hlađenja primjenom ventilokonvektora, nadogradnji postojeće ventilacije i automatici upravljanja te štednoj rasvjeti. Ukupna vrijednost investicije je 13.276.145,00 kuna, kazao je za obilaska radova ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler.