Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Novi putevi suradnje

Zbog sličnosti dviju županija otvorene su mogućnosti gospodarske suradnje

Službeni posjet županice Nevene Petkove i Veleposlanice Republike Bugarske u RH
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Službeni posjet županice Nevene Petkove i Veleposlanice Republike Bugarske u RH.

U službenom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravila je županica bugarske županije Gabrovo Nevena Petkova i veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Genka Georgieva.

Gradska uprava donijela je nove mjere pomoći za nastavak poslovanja Grad Bjelovar izdvojit će više od milijun kuna za mjere pomoći ugostiteljima

Novi putevi suradnje

Tom je prilikom održan radni sastanak s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom te suradnicima i predstavnicima HGK – Županijske komore Bjelovar i Javne ustanove Razvojne agencije Bjelovarsko – bilogorske županije. Službeni posjet bugarske delegacije, koji je održan 22. listopada ispred Velike vijećnice BBŽ-a, bio je prilika za razgovor o suradnji županije Gabrovo i Bjelovarsko-bilogorske županije kao i o gospodarskim aktivnostima dviju županija.

– Naše dvije županije imaju mnogo sličnosti, što nam otvara mogućnost gospodarske, ali i svake druge suradnje, posebice u području kulture i obrazovanja. Kroz EU fondove ćemo pokušati napraviti jedan zajednički iskorak. Županija Gabrovo je u Bugarskoj prva županija po povlačenju sredstava iz EU fondova, dok je naša u Hrvatskoj na trećem mjestu, stoga vidimo suradnju putem naših Regionalnih agencija. Danas smo dogovorili online konferencije i sastanke koje će između sebe provesti naše gospodarske komore i razvojne agencije. Bez obzira na trenutnu situaciju vezanu za koronavirus, mi moramo i dalje nastaviti otvarati puteve za suradnju, posebice u novom proračunskom razdoblju Europske unije. U onome što slijedi posebno me zanima inovativni dio, u čemu je bugarska županija broj jedan u Bugarskoj. Dakle, fokusirat ćemo se na spajanje tehnološkog napretka i našeg gospodarstva – istaknuo je župan Damir Bajs.

Predstavljena jedna od najvećih županijskih investicija Za dogradnju škole i Regionalni centar kompetentnosti 62 mil. kuna

S njime se složila i županica bugarske županije Gabrovo Nevena Petkova, rekavši kako upravo njezina županija ima strateški položaj u centru Bugarske, koji po svojoj administrativnoj veličini uključuje ukupno četiri grada. Gabrovo, kaže, nije teritorijalno veliko, no imamo vrlo jako gospodarstvo i industriju, odmah nakon njihova dva velika grada, Sofije i Plovdiva.

Za izlazak iz krize

– Često kažemo da je Gabrovo srce Bugarske, najviše zbog razvoja industrije, tehnologije, energetike, obrazovanja, ekonomije. Gabrovci su jako ponosni na svoju kulturu i povijest, ali su itekako usmjereni na budućnost. Napravili smo veliki napredak u području IT tehnologije, što će nam dati veliki vjetar u leđa za daljnji razvoj. Također, županija Gabrovo ima veliki potencijal za investicijska ulaganja. Kod nas mladi ljudi između 25 i 34 godine rade kao vrhunski tehnološki stručnjaci. U listopadu je Gabrovo dobilo vrijednu nagradu Europske komisije „Europski zeleni list“, zbog čega se moramo još više truditi pri razvoju ekologije. Vjerujem i nadam se da ćemo s Bjelovarsko-bilogorskom županijom napraviti lijepu suradnju, na obostrano zadovoljstvo – rekla je županica bugarske županije Gabrovo Nevena Petkova.

Županijska sredstva za programe namijenjene umirovljeničkoj populaciji Potpisan ugovor o dodjeli 1,2 milijuna kuna Matici umirovljenika Bjelovar

Ovaj posjet, smatra veleposlanica Republike Bugarske u RH Nj. E. Genka Georgieva, samo je jedan u nizu posjeta koje Veleposlanstvo Bugarske provodi na području Republike Hrvatske. Tako se bolje upoznaju te razmatraju ideje vezane za suradnju i zajednički napredak na gospodarskom, kulturnom i obrazovnom planu.

– Mi smo uvjereni da će nam takav pristup pomoći u izlasku iz krize uzrokovane koronavirusom – zaključila je veleposlanica Republike Bugarske u RH Nj. E. Genka Georgieva.