Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Županijska sredstva za programe namijenjene umirovljeničkoj populaciji

Potpisan ugovor o dodjeli 1,2 milijuna kuna Matici umirovljenika Bjelovar

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Matica umirovljenika Bjelovar ima oko 1000 članova, a novac će utrošiti na nabavu hrane, ogrjeva, organizaciju izleta, obnavljanje namještaja

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Matice umirovljenika grada Bjelovara Josip Crnogaj potpisali su Ugovor o dodjeli sredstava Bjelovarsko-bilogorske županije Matici umirovljenika grada Bjelovara vezan uz ovogodišnji Javni poziv za programe i projekte umirovljeničkih udruga.

Gradska uprava donijela je nove mjere pomoći za nastavak poslovanja Grad Bjelovar izdvojit će više od milijun kuna za mjere pomoći ugostiteljima

Iako je Bjelovarsko-bilogorska županija uslijed pandemije koronavirusa napravila uštede u pojedinim segmentima, izdvaja nja za umirovljeničku populaciju nisu se smanjivala i ove godine u proračunu je osigurano 1,2 milijuna kuna. Riječ je o najvećem izdvajanju.

Podsjetimo, vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa županom Damirom Bajsom 2013. uvelo je niz novih programa, a jedan od njih vezan je i uz umirovljeničku populaciju. Naime, politika prema umirovljenicima doživjela je potpuni zaokret uvođenjem novih programa putem kojih je Županija postala partner umirovljeničkim udrugama. Tako već posljednjih osam godina umirovljeničke udruge prijavljuju svoje projekte na županijski Javni poziv, a programi i projekti su raznovrsni i tiču se socijalnih potreba, zdravstvene skrbi, natjecanja, druženja te dodatnog obrazovanja građana starije životne dobi.

– U prostorijama Matice umirovljenika Bjelovar družimo se, čitamo novine, kartamo se, igramo šah. Ja sam 1930. godište, bio sam šef financija u bolnici i imam više od 60 godina radnog staža. Za dugovječnost su važni genetika i način života – istaknuo je član Matice umirovljenika Bjelovar Lazar Ilić. Matica umirovljenika grada Bjelovara javila se na županijski Javni poziv s projektom „Organizacija aktivnosti članova Matice umirovljenika grada Bjelovara“ i ostvarila financijsku potporu od 95 tisuća kuna. Navedena sredstva prema programu utrošit će se na uređenje prostora bjelovarske Matice umirovljenika, troškove održavanja te organizaciju Dnevnog boravka, ali i za potrebe umirovljenika iz gradskih podružnica Ćurlovac, Ždralovi, Prespa, Zrinski Topolovac, Galovac, Prgomelje te Mjesnih odbora A.G. Matoš, Ban Josip Jelačić i Ante Starčević.

VAŽAN DAN Na svečanom obilježavanju Dana grada Bjelovara sudjelovao i predsjednik RH

– Zahvaljujem Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i županu Damiru Bajsu što nam već 8 godina pomažu i tako omogućavaju rad naše Matice umirovljenika. Sredstva ćemo utrošiti na obnovu namještaja, nabavu ogrjeva, hrane, organiziranje izleta. Imamo oko 1000 članova. I u ovo vrijeme korone provodimo aktivnosti, družimo se, kartamo – rekao je predsjednik Matice umirovljenika Bjelovar Josip Crnogaj. Bjelovarsko-bilogorska županija provodi i niz drugih programa i projekata koji se tiču umirovljeničke populacije, pa je tako trenutačno u tijeku kompletna obnova Doma za starije osobe u Bjelovaru vrijedna više od 13 milijuna kuna. Treba spomenuti i projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“, putem kojeg se brinulo o 350 korisnika diljem naše županije koji su dobivali potrebnu pomoć u svojim domovima.

– Još prije 8 godina Bjelovarsko-bilogorska županija je za ukupne potrebe umirovljenika izdvajala 17 tisuća kuna. Od tada do danas puno se toga promijenilo. I ove godine, neovisno o tome što je pandemija koronavirusa dovela do toga da su mnoge općine, gradovi i županije smanjili izdavanja za potrebe svog stanovništva, mi to nismo napravili. U ovoj godini na temelju Javnog poziva našim ćemo umirovljenicima dati oko milijun kuna i tako pomoći nizu umirovljeničkih udruga. To je najveći iznos koji neka županija izdvaja u Republici Hrvatskoj – naglasio je župan Damir Bajs.