Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Aglomeracija Slatina – stigla oprema i vozila za održavanje sustava

“Napokon počinje jedan od najvećih projekata u povijesti Slatine

Foto: Grad Slatina
U Komradu održana je primopredaja opreme i vozila za održavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje grada Slatine i prigradskih naselja vrijednih 3,84 milijuna kuna

U prostorijama tvrtke Komrad d.o.o. održana je primopredaja nove opreme i vozila za redovito održavanje sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje područja grada Slatine i prigradskih naselja. Vrijedna je 3,84 milijuna kuna, a nabavljena je u sklopu projekta gradnje i rekonstrukcije vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina.

Pula Pula među pet najboljih pametnih gradova Digitalno poslovanje uveli 2007. i građanima olakšali proceduru

Novac iz EU

Spomenuti projekt aglomeracije vrijedan je 266,5 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi iznose 213,4 milijuna kuna, od čega 152,5 milijuna kuna čine bespovratna sredstva EU. Nadalje, 60,8 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Hrvatske vode u ravnomjernom iznosu, dok će Grad Slatina izdvojiti 8,1 milijun kuna. Sagradit će se i rekonstruirati sustav vodoopskrbe i odvodnje te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na području grada Slatine i okolnih naselja Kozice, Markovo, Medinci, Novi Senkovac, Bakić, Sladojevci i Lukavac. Omogućit će se time priključivanje novih korisnika na sustav vodoopskrbe i odvodnje te smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu.

– Drago mi je da smo došli do trenutka kada možemo reći da napokon započinje jedan od najvećih projekata u povijesti tvrtke Komrad i grada Slatine. Započinjemo ga opremom i ovo je zasigurno prvi put da se u Komradu u ovom obujmu nabavlja nova oprema koja je znatno poboljšanje ne samo našeg voznog parka nego i naših mogućnosti u održavanju postojeće i nove vodovodne i kanalizacijske mreže nakon njihove gradnje zajedno s pročistačima. Projekt je počeo 2014. i napokon smo došli do situacije kada se nakon niza godina i brojnih napora prvi put vide konkretni koraci prema početku njegove realizacije – istaknuo je Mato Miličić, direktor Komrada.

Smanjenje razlika

U ovoj su fazi isporučeni transportno vozilo – kiper, specijalno vozilo – rovokopač, 3D kamera za snimanje kanalizacije, vibronabijač te oprema za ispitivanje prisutnosti plinova i oprema za provjetravanje u građevinama javne odvodnje...

Grad Pula objavio natječaj za stipendije za učenike i studente kako bi im olakšali plaćanje troškova školovanja Studentima udvostručili gradsku stipendiju na 1000 kuna mjesečno

O općim ciljevima projekta, kao što su smanjenje regionalnih razlika u Hrvatskoj i doprinos socijalnoj stabilnosti gradnjom infrastrukture, govorio je gradonačelnik Denis Ostrošić.

– Ovo je onaj prvi fizički, odnosno pravi trenutak kada će Slatinčani postati svjesni da aglomeracija kreće početkom iduće godine. Ovih dana očekujemo potpisivanje petog ugovora s izvođačima, odnosno dobavljačima, a sljedeći i posljednji natječaj trebao bi biti gotov do kraja ove ili početkom iduće godine – naveo je Ostrošić.

Tada bi se trebalo krenuti u gradnju kanalizacijske i vodovodne mreže.