Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Pula među pet najboljih pametnih gradova

Digitalno poslovanje uveli 2007. i građanima olakšali proceduru

Pula
1/2
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pula je i prvi grad koji je pokrenuo aplikaciju Razvrstaj.me Plus za pravilno razvrstavanje otpada

Pula se plasirala u završnicu izbora za nagradu Smart city u kategoriji velikih gradova koji provode portal Gradonačelnik.hr i tvrtka Apsolon.

U sjedištu Istarske županije upriličen prijam za veleposlanika Republike Indije u Hrvatskoj Indijci surađivali s Uljanikom, a danas Infobip posluje u Indiji

Uz Pulu, koja se smatra jednim od gradova šampiona digitalizacije u Hrvatskoj, u završnici tog prestižnog natjecanja u kategoriji velikih gradova bili su i Karlovac, Zagreb te dosadašnji dobitnici te nagrade Rijeka i Dubrovnik.

Online upisi u vrtiće

– Pula je prvi grad u Hrvatskoj koji je još 2007. uveo elektroničko poslovanje u rad gradske uprave te je danas jedan od najnaprednijih hrvatskih gradova kad je riječ o digitalizaciji usluga koje nudi građanima. Puljani već godinama online plaćaju račune, upisuju djecu u vrtiće, sudjeluju u kreiranju proračuna i provjeravaju status svojih predmeta. Jedna od najkorištenijih aplikacija je e-Račun za plaćanje niza usluga, a iznimno je popularna i aplikacija e-Vrtić koja osigurava centralizirani i javni upis u sve pulske dječje vrtiće. e-Proračun omogućuje uvid u potrošnju javnog novca, a s ciljem poticanja dodatnog uključivanja građana u donošenje odluka važnih za razvoj Pule. Grad je aplikacijom e-Konzultacije omogućio davanje prijedloga i komentara na proračun. Tu je i aplikacija Pula na dlanu preko koje građani imaju cjelovit uvid u funkcioniranje grada. Pula je i prvi grad koji je pokrenuo aplikaciju Razvrstaj.me Plus za pravilno razvrstavanje otpada. Osim što digitalizacijom gradske uprave podiže razinu transparentnosti, Grad je ostvario znatne uštede i ubrzao obradu zahtjeva građana – rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić te poručio kako je pametan grad onaj u kojem ljudi dobro žive te da će to i ubuduće biti intencija najvećeg istarskog grada.

Ove su godine organizatori dodjele nagrade “najpametnijem” gradu izbor podigli na još višu razinu koja toj nagradi daje dodatnu relevantnost i vrijednost – umjesto po prijavama i projektima gradova, ove godine pobjednik se birao temeljem posebne Apsolonove metodologije.

Grad Pula objavio natječaj za stipendije za učenike i studente kako bi im olakšali plaćanje troškova školovanja Studentima udvostručili gradsku stipendiju na 1000 kuna mjesečno

Žiri nagrade Smart city uvrstio je spomenute gradove u završnicu izbora na temelju ocjena koje su gradovi dobili u odnosu na 29 kriterija postavljenih u šest ocjenjivačkih cjelina – digitalna spremnost uprave, strateško usmjerenje grada kao pametnog, pametno gospodarstvo,

pametno društvo, pametna infrastruktura i pametan okoliš. Pula je u ocjenjivanju svrstana među prva tri velika grada po udjelu stanovništva povezanog na sustav pročišćavanja odvodnih voda (88 posto), po indeksu digitalne spremnosti uprave (46,75 posto), broju programa visokog obrazovanja u ICT-u, udjelu zaposlenih u djelatnostima koje se odnose na ICT, kreativne industrije i istraživanje i razvoj (2,8 posto).

U finalu treći put zaredom

Prepoznata kao jedan od digitalno najnaprednijih gradova u Hrvatskoj, Pula ima izrazito kvalitetne, informativne i pregledne službene internetske stranice te uspješno primjenjuje aplikacijska rješenja.

Rade i na Akcijskom planu poboljšanja kvalitete zraka za grad Vinkovce daljnji razvoj Radi se na digitalizaciji građevinskih i uporabnih dozvola kako bi se pomoglo građanima i poduzetnicima

Osim promijenjenih pravila izbora najboljih Smart city gradova, ovogodišnji odabir razlikuje se od prethodnih i po tome što su proglašena tri dobitnika nagrade u konkurencijama mali, srednji i veliki grad umjesto jednog kao dosad. U konkurenciji srednjih gradova u najuži izbor nagrade Smart City od istarskih gradova plasirali su se Labin i Poreč, a Pazin je pobjednik u kategoriji najboljeg malog grada.

Inače, Pula je treću godinu zaredom i u finalu najboljih velikih hrvatskih gradova u području gospodarstva i svrstana je među pet najuspješnijih velikih hrvatskih gradova po pitanju poticanja razvoja gospodarstva.