Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
U sjedištu Istarske županije upriličen prijam za veleposlanika Republike Indije u Hrvatskoj

Indijci surađivali s Uljanikom, a danas Infobip posluje u Indiji

Foto: Istarska županija
Prema podacima turističke zajednice, Hrvatsku je lani posjetilo 70.000 Indijaca

Veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Raj Kumar Srivastava na dužnost je stupio prije dva mjeseca, a ovih je dana u nastupnom posjetu Istarskoj županiji. Tim je povodom upriličen prijam obnašatelja dužnosti župana Fabrizija Radina i zamjenice gradonačelnika Pule Elene Puh Belci, u sjedištu Županije, u Puli.

Glasanje traje do 6. prosinca u ponoć Građani sami biraju izgled pročelja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar koja će promijeniti vizuru grada

Prostor za suradnju

U uvodnome obraćanju župan Radin je gostu zaželio dobrodošlicu u Istru, koja je, prema njegovim riječima, sa samo 220 tisuća stanovnika neusporediva s Indijom, ali vjeruje da ima prostora za suradnju.

– Siguran sam kako ćete tijekom mandata imati prilike upoznati našu regiju i sve njezine posebnosti. Istra je nekad bila primarno industrijski orijentirana, dok je danas razvijen turizam, ali se sve više razvija i IT sektor. Sjećam se iz mladosti da je Indija bila jedan od najvećih partnera brodogradilištu Uljanik, kojeg više nema. Međutim, danas imamo Infobip, tvrtku svjetskih razmjera, sa sjedištem u Vodnjanu. Žao mi je što se susrećemo u ovim vremenima epidemije, no bit će prilika za suradnju s vašim Veleposlanstvom i kad ova teška situacija prođe – poručio je župan Radin dodajući kako Istra situaciju s virusom drži pod kontrolom te kako je najvažnije sačuvati zdravlje do dolaska cjepiva.

Zamjenica gradonačelnika Puh Belci pridružila se pozdravima te se ispričala u ime gradonačelnika Borisa Miletića, koji zbog drugih obveza nije mogao sudjelovati na prijmu. Iskoristila je priliku da ukratko predstavi Pulu, osmi po veličini grad u Hrvatskoj i najveći u Istri. Prisjetila se 2016. godine kada se Pula, na inicijativu veleposlanstva Indije, pridružila obilježavanju Međunarodnog dana joge pod naslovom „Joga u svakodnevnom životu“.

Grad Pula objavio natječaj za stipendije za učenike i studente kako bi im olakšali plaćanje troškova školovanja Studentima udvostručili gradsku stipendiju na 1000 kuna mjesečno

Veleposlanik Raj Kumar Srivastava istaknuo je da je, epidemiji COVID-19 unatoč, važno uspostaviti kontakte, što je upravo i cilj njegovog posjeta Istri. Dotaknuvši se pitanja bilateralnih odnosa rekao je kako postoje 3 razine suradnje: između vlasti, poslovnih subjekata i ljudi, a njegova je želja intenzivirati ove potonje dvije.

– Upoznat sam s tvrtkom Infobip koja ima četiri velika ureda u četiri indijska grada i nadam se da će taj broj rasti. IT je jako važan u svakodnevnom životu i kad govorimo o digitalnoj transformaciji, govorimo upravo o platformama koje utječu na našu svakodnevicu. U Indiji je tako prije pet godina pokrenuta kampanja „Digitalna Indija“, a bila je usmjerena na pružanje pomoći institucijama, koje su potom pomagale građanima u otvaranju startupova te je putem nje uspostavljen i sustav identifikacije svih građana pomoću biometrijskih podataka. O tim našim iskustvima govorio sam i s ministrom gospodarstva Ćorićem – pojasnio je indijski veleposlanik koji smatra kako bi se slična kampanja mogla primijeniti i u Hrvatskoj i tako povezati hrvatske i indijske poduzetničke inkubatore.

Veleposlanik se dotaknuo i turizma i njegova značaja za Istru i Hrvatsku.

Mjere kojima se pokušava održati gospodarstvo Županije Isplatili 4 milijuna kuna COVID potpora, slijedi još 9 milijuna za konkurentnost

Posjeta Indijaca

Prema podacima turističke zajednice, Hrvatsku je lani posjetilo 70.000 Indijaca, a ta će brojka, rekao je, sigurno rasti. Popularizirati Istru kao destinaciju bi se, primjerice, moglo na način da se ovdje snimi bolivudski film, što veleposlanik smatra najboljom turističkom promocijom.

Novi indijski veleposlanik Nj.E. g. Raj Kumar Srivastava stigao je u Hrvatsku 24. rujna 2020. godine i predao vjerodajnice predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću 14. listopada 2020. godine