Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

Napredak gospodarstva i rast plaća i zaposlenosti zalog za optimizam

Đuro Đaković
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL 09.04.2024., Slavonski Brod - Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anusic obisao je proizvodne pogone tvrtke Djuro Djakovic Specijalna vozila i borbena vozila pjesastva Bradley na remontu. U obilasku je uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anusica bio i nacelnik Glavnog stozera Oruzanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid. Podsjetimo, prvih 22 od ukupno 89 Bradley vozila koja su u prosincu 2023. godine stigla u Hrvatsku, nalaze se u tvrtki Djuro Djakovic na remontu ciji je cilj dovodjenje u operativno ispravno stanje. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Brodsko-posavska županija može se pohvaliti sve boljim gospodarskim pokazateljima, povećanjem broja novih tvrtki i investicijama

Brodsko-posavska županija u proteklih se godinu dana našla u gornjem dijelu ljestvice prema brojnim statističkim pokazateljima. Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, najveći je rast prosječne neto plaće prošle godine zabilježen upravo u Brodsko-posavskoj županiji, i to za 16,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Podaci govore i da je na godišnjoj razini Brodsko-posavska županija s 3,2 posto bila u top 5 po rastu broja zaposlenih, što se osjeti i po punjenju županijskog proračuna.

Novi ulagači u Đuru Đakovića

Prema indeksu Hrvatske gospodarske komore ova je županija imala četvrti najbrži rast BDP-a po kupovnoj moći u posljednje četiri godine.

Prihodi od poreza, koji predstavljaju okosnicu izvornih sredstava proračuna Županije, u protekloj su godini povećani za 20 posto i najvećim se dijelom odnose na porez na dohodak.

– Da postoji pojačana gospodarska aktivnost već neko vrijeme osjetimo i sami na našoj proračunskoj analizi koja je pokazala kako je lani ova županija bila među vodećima po proračunskim prihodima. Novi ulagači u Đuru Đakovića i uspjeh poslovne zone u Novoj Gradiški zasigurno su generatori gospodarskog rasta – rekao je župan Danijel Marušić.

Prema riječima predsjednika Županijske skupštine Pere Ćosića, gospodarski rast, porast broja zaposlenih i rast plaća u posljednje četiri godine rezultat su sinergijskog djelovanja Županije s Vladom, kao i uspostavljanja partnerstva s poduzetnicima. Cilj je županije rješavati infrastrukturne probleme putem projekata, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, privući domaće i inozemne tvrtke te zadržati mlade.

– Politika poticanja poduzetništva i ulaganja rezultirala je porastom broja novih tvrtki i investicijama. Danas naša županija postaje prepoznatljiva kao dinamična i perspektivna destinacija za ulaganje i poslovanje te nudi raznoliku ponudu gospodarskih prilika, što je čini privlačnom destinacijom za investitore – istaknuo je Ćosić.

Ponosni na rezultate

Komparativna prednost Brodsko-posavske županije leži u njezinu položaju na sjecištu osnovnih europskih koridora. Taj položaj čini ovu županiju strateški važnom za trgovinu i logistiku te pruža mogućnost za razvoj infrastrukture i trgovinskih veza.

U gospodarskom smislu važan je i novi investicijski val u Grupaciji Đuro Đaković, koja postaje centar ne samo primarnog održavanja, nego i napredne tehnologije oklopnih vozila Bradley, a moguće i centar za ova vojna vozila u Europskoj uniji.

– Ponosni smo na sve rezultate koji potvrđuju neprestani rast gospodarstva, plaća i zaposlenosti, uz istodobno obuzdavanje inflacije. Gledajući budućnost, vidimo županiju koja će nastaviti rasti i razvijati se te zajednicu u kojoj svaki pojedinac ima priliku ostvariti svoje potencijale – zaključio je Ćosić.

storyeditor/2024-04-19/PXL_250423_99557618.jpg Otvorena eko-etno kuća u Vrpolju Nova kockica u mozaiku kulturno-turističke ponude Brodsko-posavske županije Zlatna plaketa Miri Gavranu Nagrađeni zaslužni pojedinci, tvrtke i udruge Zlatna plaketa Miri Gavranu, nagrade za životno djelo Branku Peniću i Jozi Meteru storyeditor/2024-04-15/PXL_150424_113119514.jpg Brodsko-posavska županija strateški je čimbenik prometnog, ali i sigurnosnog sustava RH Marušić: Mjere koje provodimo već daju konkretne rezultate