Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
ULAGANJE U POLJOPRIVREDU

Napreduje gradnja četiri sustava navodnjavanja

Foto: Osječko-baranjska županija
Izgradnjom ovakvih sustava umanjuju se štete od suše i povećavaju prinosi

Na području Osječko-baranjske županije u tijeku je izgradnja četiri sustava navodnjavanja: Puškaš, Mala šuma – Veliki vrt, Poljoprivredni institut Osijek te Budimci-Krndija. Za tri sustava su u cijelosti osigurana sredstva iz Programa ruralnog razvoja, dok SN Puškaš zajedno financiraju Hrvatske vode i OBŽ.

Pripremljene su građevinske dozvole za izgradnju još dva sustava i čim se zatvori financijska konstrukcija može početi izgradnja, a u različitim fazama pripreme i projektiranja je još pet sustava. 

- Naravno, projektiraju se i drugi novi sustavi navodnjavanja u kojima se prilagođavamo potrebama naših poljoprivrednika koji su uvidjeli da bez sustava navodnjavanja nema ni stabilne proizvodnje – rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Izrađena studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala OBŽ-a Geotermalna energija koristit će i za proizvodnju hrane

Izlijevanjem betona nedavno je na sustavu Mala šuma – Veliki vrt završena izgradnja crpne stanice, a slijedi njezino opremanje kao i uređenje prilaza prema rijeci Vuki. Između starog i novog toka Vuke nalazit će se sustav za navodnjavanje, i to na 78 hektara površine.

Gradnja cjelovitog sustava navodnjavanja podrazumijeva izgradnju infrastrukture za crpljenje i dovod vode do poljoprivrednih površina korisnika navodnjavanja, kao i ulaganje u priključenje na električnu mrežu.

Izgradnjom sustava navodnjavanja stabilizira se poljoprivredna proizvodnja, umanjuju štete od suše, povećavaju prinosi, uvode dohodovnije kulture, te omogućuje da se na istim površinama uzgoje nove  ratarske kulture.