Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
udruga Pokrenula zaštitu varaždinskog bučinog ulja

Naše bučino ulje ima specifičan okus i pomaže u smanjenju kolesterola

Bučino ulje
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
U povijesnim zapisima navedeno je da su se još prije 150 godina u selu Biškupec pokraj Varaždina stanovnici bavili uzgojem buča i proizvodnjom bučinog ulja

Udruga “Varaždinsko bučino ulje” je uz potporu Varaždinske županije pokrenula postupak zaštite naziva oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Hrvatske za varaždinsko bučino ulje. U udruzi kažu da ono ima specifičan i jedinstven okus, iznimno je kvalitetno i ima niz blagotvornih učinaka na zdravlje, poput smanjenja kolesterola u krvi ili regulacije krvnog tlaka, što su potvrdila znanstvena istraživanja.

Varaždinska županija: Pronađene dvije vrste tartufa Najskuplje gljive i na sjeveru

– Zahtjev za zaštitu s opsežnom dokumentacijom, na kojoj se radilo godinu i pol dana, predan je Ministarstvu poljoprivrede. Varaždinsko bučino ulje je izuzetno važan proizvod za koji do kraja godine očekujemo dobivanje nacionalne zaštite, a potom u roku od 1,5 do dvije godine i na razini EU. Time je Varaždinska županija postala jedina u Hrvatskoj s četiri autohtona proizvoda koji su već zaštićeni ili u postupku zaštite – kaže župan Radimir Čačić.

U Varaždinskoj županiji proizvodi se 25 posto bučinog ulja u Hrvatskoj. Putem udruge kvaliteta ulja kontinuirano se prati i mjeri, a originalna boca smije se puniti isključivo čistim bučinim uljem bez ikakvih primjesa. U povijesnim zapisima navedeno je da su se još prije 150 godina u selu Biškupec pokraj Varaždina stanovnici bavili uzgojem buča i proizvodnjom bučinog ulja. Polovicom 19. stoljeća počela je manufakturna proizvodnja, a na Prvoj dalmatinsko-hrvatsko-slavonskoj gospodarskoj izložbi 1864. godine u Zagrebu jedina predstavljena bučina ulja bila su upravo iz Varaždinske županije.

Bučino ulje 'crno zlato' Varaždin u svibnju domaćin izložbama bučinog ulja

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek kaže da su uvjeti za uzgoj buča golica u županiji idealni zbog tla i mikroklime. – Nutricionisti preporučuju da se svaki dan konzumira jedna čajna žličica varaždinskog bučinog ulja – ističe dr. Vincek.