Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Sisačko-moslavačka županija i 13 gradova i općina nastavljaju uspješni projekt

Nastavak poduzetničkih kredita kojima su u tri godine zaposlene 52 osobe

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Županija kamatu subvencionira s 1-2%, općine i gradovi s 1-5%, pa kamata može biti i do nula posto

Sisačko-moslavačka županija i 13 gradova i općina (gradovi: Kutina, Novska, Petrinja, Glina, Hrvatska Kostajnica, Popovača i općine Donji Kukuruzari, Dvor, Hrvatska Dubica, Lekenik, Lipovljani, Majur, Topusko) nastavljaju partnerstvo na projektu „Poduzetnički krediti“ kojeg prati i osam poslovnih banaka.

ENERGETSKI OBNOVLJENE DVIJE ZGRADE BOLNICE U POPOVAČI Bolji uvjeti rada i velika ušteda energije

Cilj ove dugovječne mjere koju Sisačko-moslavačka županija provodi je omogućiti poduzetnicima povoljnije kreditiranje u svrhu jačanja njihove konkurentnosti, poticanja novih investicija ili refinanciranja nepovoljnih ranijih kredita.

Koristio 31 poduzetnik

– Od 2018. do 2020. godine ove je kredite koristio 31 poduzetnik u ukupnom iznosu od 25,328.331 kune. Možemo reći da je time omogućeno zapošljavanje nove 52 osobe, a refinanciranjem nepovoljnih prethodnih kredita osigurana je opstojnost još devet radnih mjesta – rekao je župan Ivo Žinić koji je s načelnicima i gradonačelnicima potpisao ugovor o nastavku partnerstva na projektu. Korisnici kredita mogu biti obrti, mikro, mala i srednja trgovačka društva, zadruge i profitne ustanove, a kreditna sredstva mogu koristiti za ulaganje u poslovne objekte, kupnju opreme, kupnju zemljišta (za svoju poduzetničku aktivnost), ali i kao obrtna sredstva (do 30% iznosa kredita).

Kreditni fond ukupno iznosi 100 milijuna kuna. Kamatna stopa u 2021. godini iznosi od 2,36 do 5% posto godišnje. (U 2020. godini kamatna stopa je bila od 2,65 do 5%).

Europsko udruženje razvojnih agencija prepoznalo rad sisačko-moslavačke Razvojne agencije SIMORA odnijela titulu najbolje europske razvojne agencije u 2020.

Nove potpore

Sisačko-moslavačka županija subvencionira kamatu s 1-2%, jedinice lokalne samouprave s 1-5%, pa najniža kamatna stopa za poduzetnike može iznositi i nula posto. Najniži iznos kredita je 50 tisuća kuna, a najviši nije određen – ovisi o kreditnoj sposobnosti poduzetnika. Rok otplate je deset godina, a moguć je poček od dvije godine.

– Osim ovih kreditnih linija, ove je godine u proračunu Sisačko-moslavačke županije predviđeno 13,371.999,00 kuna za 13 linija poduzetničkih potpora – rekao je župan Žinić. Među ostalim, istaknuo je subvencije kamata za HAMAG – BICRO kredite, natječaj za tradicionalne umjetničke obrte ukupno vrijedan 350 tisuća kuna, natječaj za unapređenje turističke ponude u ukupnom iznosu od 400 tisuća kuna, natječaj za kapitalne pomoći za nove investicije u ukupnom iznosu od 750 tisuća kuna i natječaj za sufinanciranje javnog prijevoza u riječnom prometu od 200 tisuća kuna.