Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
OTVORENJE SUSTAVA NOVI GRADAC-DETKOVAC U PROLJEĆE

Navodnjavanjem do većih prinosa

Foto: Kristijan Toplak
Sustav Novi Gradac-Detkovac obuhvaća oko 750 hektara površine koja će se natapati iz Drave

U proljeće će se otvoriti sustav navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac, koji se nalazi u općini Gradina te manjim dijelom u općini Lukač. Obuhvaća oko 750 hektara površine koja će se natapati iz Drave.

Župan uručio vatrogasnu opremu vrijednu 45.000 kuna “Pomoći ćemo i u završnoj fazi gradnje vatrogasnog doma”

Riječ je o projektu Županije, nastalom uz podršku općina Gradina i Lukač, za što su dobivena europska sredstva u 100-postotnom iznosu. Dio je to ugovora koji je potpisao župan Andrović prije četiri godine, a ukupna vrijednost sustava navodnjavanja Đolta i Novi Gradac je 55 milijuna kuna. Đolta je otvorena lani.

– Prošle godine smo kao županija sufinancirali nabavu opreme za podzemno navodnjavanje na jednom pokusnom polju u općini Sopje, na sustavu Kapinci – Vaška. Želja nam je bila pokazati kako se na ovaj način prinosi povećavaju više od 100 posto. Sve to putokaz je prema nama najznačajnijem projektu u budućnosti. Županija je dobila sredstva za projektiranje Sušionice povrća. Projekt se provodi, a kada projektiranje završi, bit ćemo spremni za prijavu na EU fondove. Županija će tada izgraditi tvornicu kakva je nasušno potrebna Hrvatskoj. Uostalom, navedeni projekt dio je Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem i ima punu podršku Vlade RH. Projekt je vrijedan 225.825.000 kuna – ističe župan Igor Andrović.