Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska 3591 pregleda
Sajam poslova u Krapini

Nedostaje 444 radnika, a najtraženiji su konobari, kuhari i građevinari

Sajam poslova Krapina, župan Željko Kolar
1/6
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Zagorci su, napomenuo je župan Željko Kolar, iskoristili ulazak Hrvatske u Europsku Uniju i otvaranje inozemnog tržišta kojemu su i inače bili orijentirani. Proizvodnja se povećala, a samim time i potreba za radnicima

  -Bumo vid’le kaj ima - izgovorila je jedna iz skupine djevojka što se zaputila ka štandovima postavljenim u sportskoj dvorani srednje škole u Krapini. Tu se jučer održavao 10. sajam poslova, što je bila prilika da se predstave 94 izlagača, od čega 49 poslodavaca kojima nedostaju konobari, kuhari, građevinari, majstori... Na području županije “potraga” je za 444 radnika, a bez posla je oko 4300 ljudi, više no upola manje nego prije četiri godine.

Zbog tih se brojki župan Željko Kolar zadovoljno smješka, objašnjavajući da poslovna filozofija ovdje počiva na sinergiji, odnosno dobroj uvezanosti obrtnika i gospodarstvenika te jedinica lokalne samouprave koje doduše ne zapošljavaju, no stvaraju potrebne uvjete za otvaranja novih radnih mjesta. Zagorci su, pripomenut će Kolar, iskoristili ulazak Hrvatske u Europsku Uniju i otvaranje inozemnog tržišta kojemu su i inače bili orijentirani. Proizvodnja se povećala, a samim time i potreba za radnicima. K tomu, u posljednje se vrijeme Zagorje isprofiliralo kao turistička destinacija, što se itekako osjeti u ponudama poslodavaca.

– Najviše trebamo konobara, a tražimo i kuhare. Plaća je oko četiri tisuće kuna, a vraćamo i trošak prijevoza u iznosu od 70 do 80 posto - slažući u fascikle na sajmu popunjene ponude radnika izgovaraju Renata Petrač i Željka Kranjčec, zaposlenice hotela Toplice iz Krapinskih Toplica.

Ivan Đurkin-Benkotić, vlasnik obrta Sermage buduće radnike za svoj restoran dijelom regrutira među učenicima srednje škole Zabok u kojoj stasaju konobari, kuhari, hotelijersko-turistički tehničari, komercijalisti, ekonomisti i prodavači.

- K meni učenici dolaze na praksu, a najbolje zapošljavam - kaže Đurkin-Benkotić na kojeg nailazimo kod štanda gdje su zabočki srednjoškolci učenicima osnovne škole imali prilike objasniti prednosti svog zanimanja.

Godine nisu prepreka

-Svi učenici koji se školuju za deficitarna zanimanja automatski, bez natječaja, dobivaju 400 kuna stipendije. U Zagorju nedostaje liječnika pa studente medicine stipendiramo s 500 kuna. Plan je da sljedeće godine učeničke stipendije povećavam za sto, a studentske za 200 kuna - kaže župan Kolar, vjerojatno svjestan da je taj njegov naum trenutno “na dugom štapu” i da ovisi o rezultatima predstojećih izbora.

- Sad kad sam vi’dla kaj sve ima, još sam zbunjenija. Al’ mislim da je najvažnije da volimo ono kaj radimo – izgovara učenica 8. razreda koja je na sajam došla ne bi li joj ovdje prikupljene informacije pripomogle pri skorašnjoj odluci o upisu u srednju školu. Zanimaju ju, kaže, gimnazija i medicinska, ali još se nije odlučila.

Da medicinari imaju budućnosti, imala je prilike čuti od učenika srednje škole iz Pregrade, jednima od izlagača.

Među štandovima potencijalnih poslodavaca uočavamo i onaj Tvornice tekstila Trgovišće gdje nam Zamir Kurbašić odgovara da ne trebaju švelje već tri-četiri majstora za održavanje strojeva. Radnike su za posao u tvornici damastnog stolnog i posteljnog rublja tražili i preko Zavoda za zapošljavanje, no odaziv je slab. Razlog tomu je zacijelo i u plaći koja u prvoj godini iznosi oko 3500 kuna, a kasnije, nakon što u tvornici obuče majstora, plaća je tisuću kuna veća. Kurbašić kaže da dobna granica budućih radnika nije postavljena i da su spremni zaposliti i obučiti i one od 50 godina.

Kod štandova u sportskoj dvorani zastajkivale su i propitkivale i nezaposlena učiteljica razredne nastave Maja te njezina prijateljica, ekonomistica Besa. U potragu za poslom u Krapinu su došle iz Stubičkih Toplica.

-Sjediti doma nije rješenje - izgovara Maja koja je bez posla u struci ostala prije nekoliko dana. Bila je zaposlena na određeno vrijeme, kao zamjena, baš kao i nekoliko puta ranije i zato ne odbacuje ni mogućnost prekvalifikacije.

-Imam 13 godina staža, a na burzi sam prijavljena od Nove godine. Na sajmu sam vidjela zanimljive ponude za radna mjesta tajnice, komercijalista... I prijavila sam se. Bolje mi je to raditi nego biti doma - kaže Besa