Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Dom kulture postaje kazalište

Nekadašnju sinagogu očekuje velika obnova vrijedna 11 milijuna kuna

Potpisan ugovor za obnovu bivše sinagoge vrijedan 11,7 milijuna kuna
1/6
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Na obnovi će raditi samo bjelovarske tvrtke, ujedno i jedine koje su se javile na natječaj zbog kompleksnosti posla koji očekuje radnike. Ugovore s izvođačima potpisao je gradonačelnik Dario Hrebak

Bjelovar će dobiti kazalište i to prenamjenom jedne od najstarijih i najpoznatijih gradskih zgrada, Doma kulture, potvrđeno je jučer u gradskoj vijećnici gdje su gradonačelnik Dario Hrebak i izvođači radova potpisali ugovor.

SASTANAK Bjelovarčani se ugledaju u Imoćane u turizmu, a Imoćani u Bjelovarčane u razvoju infrastrukture

Radovi do travnja 2021.

Riječ je o zgradi koja je prvobitno sagrađena kao židovska sinagoga još 1920. godine. Svojom vanjštinom i unutarnjim uređenjem, pa i veličinom, spadala je među veće moderne hramove u Hrvatskoj. Posljednja obnova Doma kulture bila je 1989. godine, a Bjelovarčani je trenutačno koriste kao mjesto za održavanje gradskih priredbi i manifestacija tijekom cijele godine.

Projekt obnove i prenamjene je vrijedan 11,729.202,04 kn. Europski fond za regionalni razvoj za tu je namjenu odobrio nešto više od 2 milijuna i 150 tisuća kuna. Zanimljivo je da će na ovoj iznimno važnoj zgradi raditi samo bjelovarske tvrtke, ujedno i jedine koje su se javile na natječaj zbog kompleksnosti posla koji očekuje radnike. Trenutačnih 250 sjedala uskoro će postati 400, a cilj je i vratiti stari izgled doma kulture s malim balkonima kako bi sve odgovaralo propisima jednog kazališta. Problemi će se svakako stvoriti zbog održavanja poznatog BOK festivala, što je gradonačelnik spreman žrtvovati.

Javni radovi Posao na 6 mjeseci dobilo 25 osoba Hrebak: Poslodavci ne smiju birati ljude po starosti

– Radovi će biti gotovi najkasnije u travnju 2021. godine, iako očekujemo da će to biti i prije. U tom periodu treba se održati i BOK fest te mnoge druge manifestacije za koje ćemo morati naći drugo rješenje ili ih jednostavno preskočiti. Spreman sam izvođačima radova izaći na ruku u bilo kojem pogledu jer sam svjestan kompleksnosti projekta. Jedna godina mora se žrtvovati kako bi narednih 50 godina mogli imati kazalište kakvo imaju samo rijetki, privilegirani gradovi – objasnio je svoje stajalište Hrebak.

Zahtjevnost posla

S gradonačelnikom su se složili i izvođači radova koji, svjesni zahtjevnog posla koji su prihvatili, cijene obustavljanje događanja u tim prostorijama.

Napomenuli su da će radovi biti završeni u roku te da će u svakom slučaju dati sve od sebe i tako pridonijeti budućem izgledu važnog okupljališta građana Bjelovara.