Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
SASTANAK

Bjelovarčani se ugledaju u Imoćane u turizmu, a Imoćani u Bjelovarčane u razvoju infrastrukture

1/2
Foto: Grad Imotski
Kako bi otvorili što veći broj tema, uz gradonačelnika Budalića, sastanku su nazočili njegov zamjenik Milan Zdilar, predsjednik Gradskoga vijeća Imotskog dr. sc. Perica Tucak, direktorica Komunalnog društva Božena Juroš, direktor Turističke zajednice Imota Luka Kolovrat te djelatnici gradske uprave

Kako osnažiti suradnju gradova prijatelja Imotskog i Bjelovara na konkretnim projektima i razmjenom iskustava, bile su glavne teme razgovora bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka i gradonačelnika Imotskog Ivana Budalića prigodom nedavnog posjeta gradonačelnika Bjelovara Imotskom. Kako bi otvorili što veći broj tema, uz gradonačelnika Budalića, sastanku su nazočili njegov zamjenik Milan Zdilar, predsjednik Gradskoga vijeća Imotskog dr. sc. Perica Tucak, direktorica Komunalnog društva Božena Juroš, direktor Turističke zajednice Imota Luka Kolovrat te djelatnici gradske uprave.

II. Osnovnu školu posjetili gosti iz Skandinavije Švedski učitelji došli u Bjelovar vidjeti kako naši nastavnici motiviraju djecu na učenje

Razmjena iskustava

– Nadam se da ćemo na ovakvim sastancima razmijeniti iskustva koja će nas dovesti do konkretnih projekata i suradnje između naših gradova – rekao je Budalić na početku sastanka poželivši gostu dobrodošlicu u svom gradu.

– Bila mi je uistinu želja doći u Imotski, posebice zato što je Grad Bjelovar prijatelj s Gradom Imotskim. Mislim da si možemo obostrano pomoći savjetima. Ja zapravo već vidim gdje vi možete pomoći nama, ali i mi vama – izjavio je Hrebak na početku sastanka.

Foto: Grad Imotski

Dodao je da su gradovi Imotski i Bjelovar u mnogočemu slični, s brojnim zajedničkim komponentama pa se susreću i sa sličnim izazovima. Istaknuo je kako se oba grada trebaju okrenuti budućnosti kako bi svojim građanima omogućili što kvalitetniji život.

Poseban naglasak na sastanku je stavljen na fondove EU. Isto tako, gradonačelnik Budalić prenio je gostima iskustva iz Imotskog u kojemu se bilježi visok postotak djece upisane u dječji vrtić. Predstavio je demografske mjere koje Imotski provodi naglasivši one vezane za predškolsku skrb. Primjerice, za treće dijete u obitelji Grad snosi 100 posto troškova cijene vrtića, a za drugo dijete 50 posto. Jedna od tema bilo je i osnivanje visokoškolske ustanove u Imotskom, uz prenošenje iskustava iz Bjelovara. Razgovaralo se i o gospodarskom potencijalu oba grada i mogućoj suradnji, poglavito o poticajima koji se isplaćuju poljoprivrednicima i OPG-ovima. Razmijenjena su i iskustva vezana za gospodarenje otpadom.

Kineska pokrajina Sečuan i Osječko-baranjska županija uspostavile bilateralnu suradnju Ekologija, prijevoz i turizam – niša za suradnju s kineskim Sečuanom

Posjet Bjelovaru

Gostima iz Bjelovara posebno je bio zanimljiv rekordan rast turizma na području Imotske krajine, a predstavnici Grada Imotskoga prenijeli su gostima iskustva s ovoga područja kao i radnje koje su prethodile dobrim rezultatima u turizmu, kao što su ujedinjavanje svih turističkih zajednica Imotske krajine u jednu i izrada Strategije razvoja turizma koja se upravo implementira.

Prije ovoga susreta, suradnja gradova prijatelja Bjelovara i Imotskog osnažena je posjetom gradonačelnika Imotskog Ivana Budalića Bjelovaru, početkom listopada, a u povodu dana toga grada. Tada je s gradonačelnikom Hrebakom dogovorio što tješnju suradnju dvaju gradova kako na gospodarskom tako i na kulturnom i sportskom planu te drugim aktivnostima.

– Bjelovar je organizirani grad, s odličnom infrastrukturom, pa ćemo, dakako, koristiti njihova iskustva, kao i oni naša u nekim drugim vidovima suradnje – ocijenio je Ivan Budalić