Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska 3556 pregleda
5. svibanj

Neke od najtrofejnijih europskih mačaka na reviji u Osijeku

1/5
Foto: Savez felinoloških društava Hrvatske
Posjetitelji će Portanove 5. svibnja od 10 do 18 sati moći vidjeti i desetak drugih vrlo atraktivnih pasmina, primjerice Britansku kratkodlaku, Rusku plavu, Perzijsku i Burmansku

Neke od najtrofejnijih pasminskih mačaka Europe bit će prikazane na revijalnoj izložbi u nedjelju, 5. svibnja, u TC Portanova u Osijeku, u organizaciji Saveza felinoloških društava Hrvatske.

Za novi sustav utrošeno je oko 100.000 kuna Osijek Free WIFI U Osijeku se besplatno 'surfa' brzinom do 200 megabita u sekundi

Titulom Europa šampiona okrunjena je Bengalska mačka koja je osvojila titulu na više od 20 izložbi u najmanje šest europskih zemalja. Uz europskog, Savez će u Osijeku predstaviti i nacionalne pobjednike, najuspješnije mačke prema plasmanu na međunarodnim izložbama u Hrvatskoj tijekom prošle godine.

Bengalska mačka trenutno je najveći hit u međunarodnoj felinologiji, a odlikuje ju jedinstveni izgled divlje mačke. Jedna je od najmlađe nastalih pasmina umjetnom selekcijom koja se prvi puta pojavila pedesetih godina prošloga stoljeća u Sjedinjenim Državama. Nastala je križanjem Azijske leopard s domaćom mačkom, no također ima gene sijamske i burmanske mačke. Rezultat je nova vrsta s prekrasnim točkastim krznom, pasmina s izgledom leoparda ali s dražesnim i ljubaznim temperamentom domaće mačke.

Šibenik Unikatne pisanice pogledajte na izložbi Radost Uskrsa

- Bengalska mačka je ustvari domaća mačka s fizičkim značajkama divlje mačke Felis Bengalis koja i danas živi u džungli. Unatoč visokoj cijeni koju postiže, posljednjih je godina apsolutni hit među uzgajivačima ali ju mnogi imaju i za ljubimca jer je vrlo aktivna, druželjubiva i dobroćudna - pojasnila je tajnica Saveza Amelija Leopoldović. Dodala je kako će u Osijeku biti prikazane obje varijacije boja Bengalske mačke, tamnija smeđa i snježna.

Posjetitelji će Portanove 5. svibnja od 10 do 18 sati moći vidjeti i desetak drugih vrlo atraktivnih pasmina, primjerice Britansku kratkodlaku, Rusku plavu, Perzijsku, Burmansku, Norvešku šumsku mačku, kao i Maine Coon, Nevu Masquerada, Ragdoll, Ocicat, Snowshoe, Devon Rex, ali i Domaću mačku.

Cijena ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje.

svjetski dan hemofilije Riječke dizalice i osječki most osvanuli u crvenoj boji