Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
nove mjere zapošljavanja

Nezaposleni grafičar pokrenuo posao s 35 tisuća kuna od države

Renato Horvat
1/7
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Bjelovar je bio prvi grad u kojem je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić predstavio nove mjere zapošljavanja za koje je Vlada osigurala 2,5 milijardi kuna

Novih devet mjera aktivne politike zapošljavanja ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić predstavlja po svim gradovima u Hrvatskoj, a na poziv gradonačelnika Darija Hrebaka i predsjednika Gradskog vijeća Ante Topalovića, prvi na redu bio je Bjelovar. Topalović je kazao kako su se na ovu inicijativu odlučili kako bi iz prve ruke saznali nešto više o mjerama jer, pokazalo se, Bjelovar je do sada neke od njih izvrsno iskorištavao.

Predstavljeno 18 poticajnih mjera za razvoj poljoprivredne proizvodnje Za poljoprivredu Godišnji zakup mjesta na tržnici Grad sufinancira s 50 posto iznosa

Potvrda o radu

Nakon 41 mjere zapošljavanja koje su donesene prošle godine, ministarstvo Marka Pavića svelo je brojku na njih devet koje su potpuno promijenile način na koji gledamo aktivnu politiku zapošljavanja, a kojima je krajnji cilj usmjeriti mjere na trajno zapošljavanje.

– Za provođenje tih mjera Vlada je osigurala gotovo 2,5 milijarde kuna, pri čemu je za aktivne mjere zapošljavanja planirano 1,6 milijardi kuna. Dodatnih 400 milijuna kuna predviđeno je za projekt „Zaželi“,  300 milijuna kuna planirano je za zapošljavanje dodatnog osoblja koje će osigurati dvosmjenski rad vrtića te još 100 milijuna kuna za ostale mjere i programe – izjavio je ministar Pavić. Na suradnji je posebno zahvalio komorama, sindikatu i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te pozvao sve prisutne da budu proaktivni i iskoriste mjere jer to je, kaže, ključ razvoja gospodarstva.

Detaljnije mjere je predstavila državna tajnica, Katarina Ivanković Knežević rekavši kako je njihov dio posla gotov, ali da tek sada kreće najteži dio koji očekuje Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Tradicionalni lov župana Damira Bajs Tradicionalni lov Lovišta Bjelovarske županije među najboljima u Hrvatskoj

– U sklopu ovih mjera želim naglasiti da je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja donesen pravilnik o vrednovanju, točnije, sve što je neka osoba u životu radila, kroz sustav će za to, ako ima potrebe, dobiti određenu potvrdu. O tome se priča od 1998. i mi bismo mogli biti prva vlast koja će to i pokrenuti – izjavila je Ivanković Knežević.

Kada je riječ o mjerama, prva je potpora za zapošljavanje putem koje će država za zaposlenike financirati plaću i do 50%, bez visinske granice, a čak 75% za zapošljavanje osobe s invaliditetom. Isti postotak pokrivat će i u slučaju mjere Potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva u privatnim sektorima, dok će u javnima preuzeti 85% plaće radnog mjesta.

Samozapošljavanje

Samozapošljavanje je državna tajnica istaknula kao jednu od bitnijih mjera na popisu, a nju od prošle godine koristi i Bjelovarac Renato Horvat koji je, nakon što je gotovo sedam godina bio nezaposlen, odlučio pokrenuti vlastiti posao.

– Za posjeta Zavodu za zapošljavanje, ponudili su mi ovu mjeru i odlučio sam pokrenuti posao vezan uz moje, inače deficitarno, zvanje grafičara. Mjerom sam dobio početnih 35 tisuća kuna, a u planu mi je zaposliti barem još jednu osobu – kazao je Horvat koji je, kada mu je mjera bila ponuđena, bio skeptičan, međutim, poslovnu je godinu završio u plusu. To je potvrdila i Ruža Hrga, ravanteljica Zavoda za zapošljavanje, rekavši kako se nezaposlenost u Bjelovaru u protekloj godini smanjila za 2200 ljudi, te da su je zaključili s 6828 nezaposlenih. Također, Grad je u 2017. iskoristio 18 milijuna kuna poticaja za zapošljavanje, a za ovu godinu je ministar Pavić već potpisao da 10 milijuna kuna stiže za projekt „Zaželi“.   

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara Od početka godine Poduzetnicima zemljište u Bjelovaru za kunu po metru kvadratnom