Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Županija ruši rekorde

Nikad veći broj poduzetnika u županiji, "skočio" 20 posto u dvije godine, na kraju 2017. bilo ih je 1064

virovitica
Foto: Kristijan Toplak
Župan Igor Andrović navodi kako Županija sufinancira kreditne linije poduzetnicima, plaća poduzetnicima smještaj u Poduzetničkom inkubatoru, pokrenula je sufinanciranje kamata na poljoprivredne kredite...

Broj poduzetnika u Virovitičko-podravskoj županiji nikada u povijesti nije bio veći.

Ukupno ih je 1064 registrirano 2017. godine na području županije, što je za čak 20 posto ili 183 više nego 2015. kada ih je bilo 881. Usporedbe radi, 1995. godine bilo ih je samo 480.

virovitica Europski dan broja 112 Telefon im lani zazvonio 31.890 puta

Nemjerljiv doprinos Županije

Ti su se podaci čuli na sastanku virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i Zlatka Pleše, novog predsjednika Hrvatske gospodarske komore ŽK Virovitica, koji je u radnom posjetu Županiji bio uz direktora HGK ŽK Virovitica Milana Vanđuru. Osim toga, najviše se pričalo i o skorašnjem 24. Međunarodnom sajmu Viroexpo, ali i pozitivnim brojkama vezanim uz vanjskotrgovinsku razmjenu Virovitičko-podravske županije.

– Ova je županija oduvijek bila izvozno orijentirana, pa je tako u 2017. vanjskotrgovinska razmjena iznosila 267 milijuna eura, od čega je izvoz bio 172, a uvoz 95 milijuna eura. Naša županija jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja godinama ostvaruje suficit, a on je za 2017. iznosio 77 milijuna eura u vanjskotrgovinskoj razmjeni – istaknuo je župan Andrović.

virovitica Javni poziv Županija subvencionira kamatu kredita za sjetvu

Naveo je i kako Virovitičko-podravska županija daje nemjerljiv doprinos u pozitivnim pokazateljima. Županija tako sufinancira kreditne linije poduzetnicima, plaća poduzetnicima smještaj u Poduzetničkom inkubatoru, pokrenula je sufinanciranje kamata na poljoprivredne kredite, a Agencija za regionalni razvoj VIDRA samo je lani provela 194 projekta za male i srednje poduzetnike, što se i osjeća u poduzetničkoj klimi na području Virovitičko-podravske županije.

Važnost Viroexpa

– Osim toga, VIDRA je provela i niz projekata EU za naše gospodarstvenike diljem županije, od Orahovice, Pitomače, Slatine, Virovitice… Tu su i mnogobrojni europski projekti, a sve to doprinosi povećanju broja zaposlenih, pa je Virovitičko-podravska županija, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, treća županija u Hrvatskoj po povećanju broja zaposlenih – naglasio je župan Andrović.

Podcrtao je i odličnu suradnju s HGK ŽK Virovitica, a jedan od segmenata je i skorašnji 24. Međunarodni sajam Viroexpo koji će se u Virovitici održavati od 15. do 17. ožujka.

Dvorac je kulturno dobro, a njegovu obnovu i prenamjenu u centar za posjetitelje pokrenula je županija Centar za posjetitelje Evo kako će izgledati dvorac u Suhopolju Putokaz je to prema centrima izvrsnosti, i doista „škola za život“, poručio je župan Igor Andrović na prezentaciji novog CNC lasera Novi pothvat genijalaca iz Industrijsko-obrtničke škole Slatina Učenici i profesor sami izradili CNC laser, i to za samo 3000 kuna