Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Novi pothvat genijalaca iz Industrijsko-obrtničke škole Slatina

Učenici i profesor sami izradili CNC laser, i to za samo 3000 kuna

Putokaz je to prema centrima izvrsnosti, i doista „škola za život“, poručio je župan Igor Andrović na prezentaciji novog CNC lasera
Foto: Kristijan Toplak
Svojim znanjem i radom, ljubavlju prema programiranju, uštedjeli su oko 150.000 kuna

Njih se slobodno može nazvati genijalcima. Dok su čekali autobus ili vlak, na povratku iz Industrijsko-obrtničke škole Slatina, lani su osmislili i izradili pametnu klupu koja se samostalno puni uz pomoć solarnog panela. Otišli su, potom, korak dalje – izradili su CNC laser. Sami, i to za tek 3000 kuna. Iza tog velikog pothvata stoje profesor praktične nastave Vedran Runje i 13 učenika iz razreda CNC operatera.

Dvorac je kulturno dobro, a njegovu obnovu i prenamjenu u centar za posjetitelje pokrenula je županija Centar za posjetitelje Evo kako će izgledati dvorac u Suhopolju

Karta za budućnost

Tržišna je cijena takvog lasera, inače, oko 20.000 kuna. U jednoj srednjoj školi na sjeveru Hrvatske, uspoređuju, postoji i laser plaćen 270.000 kuna. Oni su svoj napravili vlastitim rukama i znanjem.

– Takav nam je način učenja jako zanimljiv. Svjesni smo da, uz ovoliko prakse, imamo odlične predispozicije za budućnost – istaknuli su učenici Karlo Babić i Danijel Kukić.

Podržava ih, od početka, i Virovitičko-podravska županija, koja im je, primjerice, nabavila računalnu opremu.

Geo info centar u Voćinu svoja bi vrata trebao otvoriti u proljeće 2020. Počela gradnja Geo-info centra u Voćinu Posjetitelji će osjetiti potres i doživjeti miocenske psine iz Panonskog mora

– Oduševilo me što sam vidio! Ovo je trud, volja i rad od ravnatelja, preko profesora do učenika. Putokaz je to prema centrima izvrsnosti, i doista ”škola za život”. Obrazovanjem koje stječu u ovoj školi, učenici su "već sutra" spremni za život i tržište rada – poručio je župan Igor Andrović.

Osim što su složili CNC laser, sami su izradili i četiri vertikalne glodalice od kojih svaka na tržištu košta oko 30.000 kuna. Oni su ih stvorili za 3000 kuna svaku. Da su kupovali 3D printer, "iskeširali" bi oko 25.000 kuna, a oni su se zaustavili na 300 eura.

Igor Andrović Župan Andrović najavio velike projekte u školstvu Gimnazija Petra Preradovića u Virovitici postat će Centar izvrsnosti za STEM područja

Cilj je imati i 3D skener

Svojim znanjem i radom, ljubavlju prema programiranju, uštedjeli su oko 150.000 kuna.

– Izrađujemo predmete za našu učeničku zadrugu, kao i strojne dijelove koje mi koristimo za gradnju novih CNC strojeva. Ideja je došla kada smo prepoznali da znamo to napraviti. Učenici stječu znanja kako se služiti tim strojevima, kako oni rade i uče izrađivati predmete. Na praksi su programirali, a cilj nam je u budućnosti imati jedan 3D skener – navodi profesor Runje.

– CNC je moderno zanimanje i služi za sve buduće izazove na tržištu rada. Ovo je "škola za život", boljeg primjera nema – ponosan je ravnatelj škole Mladen Graovac.

brza cesta Brza cesta Od Virovitice do Zagreba za samo 60 minuta