Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Zdrava hrana

Nov način nabave: u školama voće i mlijeko lokalnih OPG-ovaca

OPG Mihovil Turkalj
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Svaka škola sad može sklopiti ugovor s lokalnim proizvođačem. Ipak, ima i problema. Naime, proizvođači voća i povrća tvrde da nemaju šanse javiti se na natječaj s obzirom na to da nemaju hladnjače

I dok mali OPG-ovci u Hrvatskoj, pa i u Karlovačkoj županiji, do sada nisu imali velike šanse voće, povrće i svježe mlijeko prodavati školi u svojoj blizini, sada im se otvara ta mogućnost. Ministarstvo poljoprivrede ima na raspolaganju 22 milijuna kuna za sljedeću školsku godinu, odnosno za novu shemu raspodjele voća, povrća i mlijeka po kojoj svaka škola zasebno, a ne više u objedinjenoj javnoj nabavi koju je vodilo ministarstvo, može s lokalnim proizvođačem sklopiti ugovor o nabavci sirovina.

– Ova će mjera sigurno živjeti do 2023., a ministar vjeruje i još 10 godina unaprijed, s više sredstava i količina. Možda zahvaljujući njoj koji hektar više bude obrađen, kako bi ljudi ostali živjeti na ruralnom području, unaprijedili ga i doveli zdravu hranu u svoje lokalne škole – kazala je dožupanica Vesna Hajsan-Dolinar koja je ovu mogućnost predstavila okupljenim OPG-ovcima s područja Karlovačke županije. I dok neki u njoj vide šansu, većina je uočila i probleme koji su im na putu.

Nemaju hladnjače

– Naša je osnovna škola u Rakovici i prije htjela surađivati s nama, ali nismo mogli zbog jednog uvjeta. Naime, moramo isporučiti svježe, pasterizirano mlijeko, a uređaj za pasterizaciju nemamo. On košta 20.000 kuna, što nam je neisplativo, s obzirom na to da bi školi trebalo oko 50 litara tjedno, a mi imamo dnevno 700 litara mlijeka koje pretvaramo i u sir, vrhnje i ostale proizvode. Ako bismo tu našli rješenje, primjerice da se omogući povoljna kupnja stroja ili da škola može sama zakuhavati mlijeko, mi ćemo se javiti na natječaj škole – kazala nam je Nevenka Turkalj iz OPG-a Petra Turkalja iz Rakovice.

Osim malih mljekara, problem u ovoj mjeri vide i proizvođači voća i povrća. Tvrde, nemaju šansi ako nemaju hladnjače jer većina ima proizvode koje školama mogu ponuditi samo na početku školske godine, ne i kasnije, jer bez hladnjače će ti proizvodi propasti.

Dožupanica je takvim OPG-ovima predložila suradnju i udruživanje kako bi zajedno mogli nabaviti i koristiti hladnjače. Osnovne škole, ali i OPG-ovci do kraja lipnja imaju rok da se prijave lokalnoj Agenciji za plaćanje u poljoprivredi kako bi bili na popisu onih na koje škole mogu računati. OPG-ovci u natječajima imaju mogućnost sami formirati cijenu otkupa koja može biti daleko veća od cijene otkupa od velikih trgovina. Do sada je prosječna cijena otkupa za kilogram voća ili povrća bila od 14 do 20 kn po kg, ovisno o namirnici.