Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Njemački RWE postao stopostotni vlasnik plinskih tvrtki

Novac od prodaje plinskog biznisa Grad ulaže u gradnju nove škole

Foto: Robert Mihaljević
Prema neslužbenim informacijama, Grad bi cijeli iznos od gotovo 17 milijuna kuna mogao potrošiti na gradnju nove osnovne škole na Podolicama, za što se već rade projekti.

Njemački div RWE kupio je 25 posto udjela u tvrtkama Koprivnica plin i Koprivnica opskrba. Jedini se javio na natječaj i ponudio je 17 milijuna kuna, neslužbeno se doznaje.

Za vježbu MUP donirao tri stara vozila brodskoj školi

Na sjednici Gradskog vijeća Većinske udjele u tim plinskim tvrtkama koprivnički Komunalac prodao je njemačkoj tvrtki u Hrvatskoj još u veljači 2017. godine. Dva 75-postotna udjela kupac je tada platio 51 milijun kuna.

Početna cijena udjela u Koprivnica plinu, tvrtki za distribuciju koja je vlasnik plinovoda, na natječaju je iznosila 14 milijuna kuna, a 25 posto udjela u Koprivnica opskrbi procijenjeno je na 2,8 milijuna kuna. Prodaja plinskog biznisa bit će tema sjednice Gradskog vijeća Koprivnice u utorak na kojoj će se raspravljati o smanjenju temeljnoga kapitala Komunalca za taj iznos.

“Predlaže se da se u postupku redovitog smanjenja temeljnog kapitala, smanji temeljni kapital u Komunalcu za iznos od 16 milijuna kuna te da se adekvatni dio koji Gradu i Općinama pripada po osnovi smanjenja temeljnog kapitala uplati u novcu”, stoji u prijedlogu za sjednicu Gradskog vijeća.

Grad je vlasnik 99,3 posto Komunalca, a sedam općina drži po 0,10 posto udjela. To znači da će od prodaje preostalog dijela plinskog biznisa Gradu u proračun biti uplaćeno 16,8 milijuna kuna. Ostatak od otprilike 200.000 kuna podijelit će općine Drnje, Đelekovec, Koprivnički Bregi, Legrad, Novigrad Podravski, Koprivnički Ivanec i Sokolovac. Svaka bi trebala dobiti otprilike po 28.000 kuna.

Zadržavaju se prava radnika

Prema neslužbenim informacijama, Grad bi cijeli iznos od gotovo 17 milijuna kuna mogao potrošiti na gradnju nove osnovne škole na Podolicama, za što se već rade projekti. No time će pokriti samo dio investicije ukupno teške oko 40 milijuna kuna. Ostatak bi se vjerojatno osigurao dugoročnim zaduživanjem.

U poVODu BLAGDANA Prigodno darivanje djece poginulih i stradalih koprivničkih branitelja

Prema ugovoru o prodaji 75-postotnog udjela potpisanom prije dvije godine, RWE se obvezao u idućih pet godina zadržati sva prava radnika i ostaviti pravne osobnosti i sjedišta poduzeća u Koprivnici. Hoće li se taj ugovor redefinirati, zasad nije poznato, ali nema nikakve sumnje da će i to biti jedna od tema sjednice gradskog parlamenta u utorak.

U koprivničkome Komunalcu naglasili su kako su redovnim praćenjem tržišta plina u regiji došli do zaključka da i dalje postoji trend okrupnjavanja. Potom su od nezavisne revizorske kuće zatražili procjenu vrijednosti 25-postotnih udjela i krenuli u 
prodaju