Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Župan Marušić donio dobru vijest radnicima Đure Đakovića

Novac za plaće osiguran, slijedi nalaženje banke i stavljanje tvrtke na realnu osnovu

1/10
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Nastavno na dogovor s radnicima, u subotu je župan na konferenciji za medije objavio da će plaće radnicima vrlo vjerojatno biti isplaćene ovaj tjedan.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić proteklog je tjedna primio radnike Đure Đakovića, koji su u županijsku vijećnicu došli uz povike: “Uprava, odlazi” i “Ne damo Đuru”.

Investicije koje će poboljšati sigurnost u prometu i ubrzati razvoj gospodarstva Višemilijunski radovi na županijskim cestama završeni ili pri kraju

Teške okolnosti

Podsjetimo, više od 600 radnika slavonskobrodske grupacije desetak je dana u štrajku zbog neisplate plaća za rujan, što je posljedica odluke Zagrebačke banke o prestanku kreditnog praćenja tvrtke. Povjerenik Sindikata metalaca Antun Štivić kazao je tada da su zbog nezahvalne situacije u kojoj su se našli predstavnici sindikata i radnika zatražili pomoć župana pri posredovanju s nadležnim institucijama i resornim ministarstvima Vlade RH s ciljem iznalaženja rješenja za isplatu zaostalih plaća kao i za opstanak tvrtke na tržištu. – Žao mi je što vas moram pozdraviti u ovako teškim okolnostima, ali moram reći da od eskalacije problema, negdje u srpnju, kada su me zamolili da posredujem, uključili smo se u rješavanje problema zajedno s predstavnicima sindikata i branitelja. Najbitnije je naći banku koja će pratiti proizvodnju jer, prema navodima uprave, Đuro Đaković ima ugovorene poslove do 2021. godine. Također je bitno da tvrtka bude na stabilnim nogama i da vi koji radite, koji neupitno zaradite svoje plaće – možete živjeti od plodova svoga rada – rekao je tada Marušić. Nastavno na dogovor s radnicima, u subotu je župan na konferenciji za medije objavio da će plaće radnicima vrlo vjerojatno biti isplaćene ovaj tjedan.

Povelje zahvalnosti "Darivanjem krvi pomažete drugima, ali i sebi"

Privremeno rješenje

– S obzirom na blokadu računa Đure Đakovića, nađen je način na koji će se isplatiti plaće. Radnici bi trebali potpisati zahtjev za nadopunu sredstava s kojim bi, jednostavno govoreći, i oni blokirali račun. Kako su takvi zahtjevi prioritet, plaće će na taj način biti riješene – kazao je Marušić.

Sredstva su osigurana temeljem odluke Ministarstva zaštite i energetike na način da će, kako je istaknuo Marušić, dobiti sedam milijuna kuna temeljem jamstva koje je Đuro imao za obavljanje radova u HEP-u.

– To je samo jedan od koraka i privremeno rješenje te dalje slijedi nalaženje banke koja će pratiti samu ugovorenu proizvodnju. Treći je korak stavljanje tvrtke na realnu osnovu i konkurentsko poslovanje – istaknuo je Marušić.