Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Započela naknadna isplata uskrsnica umirovljenicima

Novčana pomoć koja će Orahovčanima s niskim mirovinama itekako dobro doći

Foto: radioorahovica.com
Novac će korisnicima biti isplaćivan do 30. lipnja svakim radnim danom od 8 do 12 sati. Umirovljenici su dužni prilikom isplate predočiti osobnu iskaznicu

Odlukom gradonačelnice Ane-Marije Petin, u Orahovici je počela isplata obećane uskrsnice, koja nije isplaćena zbog koronavirusa. Uskrsnica, koja je nekada iznosila 100 kuna, prošle je godine udvostručena i sada iznosi 200 kuna, a isplaćuje se i osobama s invaliditetom, za razliku od prošlih godina. Kako piše radioorahovica.com, novac će korisnicima biti isplaćivan do 30. lipnja svakim radnim danom od 8 do 12 sati.

Obilježen Dan državnosti "Odluka koja je trasirala put prema slobodi"

Mirovina do 2000 kuna

Podsjetimo, pravo na uskrsnice imaju umirovljenici s područja grada Orahovice čija mirovina ne prelazi dvije tisuće kuna. Umirovljenici koji ostvaruju pravo na inozemnu mirovinu imaju pravo na isplatu uskrsnice ako zbroj mirovine iz inozemstva i mirovine koju primaju od HZMO–a ne prelazi iznos od dvije tisuće kuna, a pravo na nju imaju i socijalno ugrožene osobe te osobe s invaliditetom koje primaju pomoć iz gradskog proračuna i Centra za socijalnu skrb Slatina - Podružnica Orahovica.

Umirovljenici koji ostvaruju pravo na isplatu uskrsnice dužni su prilikom isplate predočiti osobnu iskaznicu i posljednji odrezak isplaćene mirovine, a korisnici socijalne pomoći osobnu iskaznicu.

Dva desetljeća bez Ružice Momci koji su voljeli tamburu ni sami ne znaju zašto su se razišli

– Pozivam sve svoje sugrađane koji imaju pravo na uskrsnicu da dođu i preuzmu 200 kuna. Taj novac nije u današnje vrijeme mali novac, a našim sugrađanima koji imaju male i niske mirovine itekako će dobro doći u svladavanju životnih briga – poručila je gradonačelnica Orahovice Ana–Marija Petin.

Iako je odluka o isplati uskrsnica za 2020. godinu postojala i prije, pandemija koronavirusa zaustavila je isplatu. Odluku o naknadnoj isplati gradonačelnica Petin donijela je 10. lipnja.

Koronavirus usporio isplatu

– Tada smo vodili brigu o zaštiti svih naših stanovnika i nije bilo vrijeme za isplatu. Upravo je ta populacija bila najugroženija. Popuštanjem mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite stekli su se uvjeti da isplatimo obećano i to smo i učinili – rekla je gradonačelnica.

Orahovački maturanti Oprostili se od škole i krenuli u nove izazove

Ona je zamolila sve sugrađane koji imaju pravo na uskrsnicu da se strogo pridržavaju vremena isplate, a isto tako i da poštuju propisane protuepidemijske mjere.