Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
NA 500-TINJAK STRANICA

Novi broj Hrvatskog kajkavskog kolendara

1/3
Foto: Međimurska županija
Urednica izdanja drugu godinu zaredom je Anita Novak

Tiskan je novi broj Hrvatskog kajkavskog kolendara, 29. u kontinuitetu. Na 500-tinjak stranica tog zbornika predstavlja se niz tematski raznovrsnih stručnih tekstova, ali i kraćih književnih radova napisanih kajkavštinom. Drugu godinu zaredom urednica je Anita Novak, a ovogodišnje izdanje posvećeno je dvjema temama.

Traži se sklapanje razvojnog sporazuma za kvalitetnije povlačenje novca iz fondova EU Spremni projekti vrijedni dvije milijarde kuna, najveći je brza pruga Čakovec – Zagreb

Prva je Petar Zrinski, veliki hrvatski borac protiv Osmanlija, vojskovođa, mučenik i pjesnik, čija se 400. obljetnica rođenja i 350. obljetnicu pogibije u Bečkom Novigradu obilježava u 2021. godini. Druga je tema 85 godina Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, a povodom te obljetnice kulturnu, znanstvenu i nakladničku djelatnost Ogranka kronološki i sveobuhvatno predstavio je u svojim tekstovima Tomo Blažeka, pomoćnik urednice. Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić ističe da je godišnjak, koji svoje korijene ima još u 19. stoljeću, jedan od najvitalnijih hrvatskih medija.

– Izlazi u nakladi od 2000 primjeraka, a 1971. tiskan je čak u 10.000 primjeraka, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj što se tiče ovakvog profila tiskovina – rekao je Pranjić.

Potvrda je to prepoznatljivosti među čitateljima i suradnicima koja se razvija desetljećima. Hrvatski kajkavski kolendar okuplja neke od naših najistaknutijih povjesničara, književnika, filozofa, akademika, stručnjake u raznim područjima, od književnosti i povijesti, do gospodarstva i prirodoslovlja. Međimurski župan Matija Posavec naglasio je da Ogranak Matice Hrvatske u Čakovcu predano radi na očuvanju kulturne baštine Međimurja.