Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
potpisan sporazum

Novi će projekt pomoći romskoj djeci u obrazovanju

1/9
Foto: Slavonski Brod
Ukupna vrijednost projekta, koji u 100 postotnom iznosu sufinancira Ministarstvo obrazovanja, iznosi 1,6 milijuna kuna

U Velikoj vijećnici Grada Slavonskog Broda održana je uvodna konferencija i potpisivanje Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekta "WinWin" – programi produženog boravka i predškole za djecu i učenike romske nacionalne manjine u Slavonskom Brodu.

Glavni cilj ovog projekta je pomoći djeci pripadnicima romske nacionalne manjine da ostvare zadovoljavajuću razinu obrazovanja. Naime, iskustvo je pokazalo kako je među romskom djecom često prisutan problem ponavljanja razreda, napuštanja škole ili nedostatka vještina pisanja, čitanja i poznavanja hrvatskog jezika.

Otvaranje romskog društvenog doma Vrijedan 1,5 miilijuna kuna Otvoren romski društveni dom u Bistrincima

Upravo iz tog razloga jasno je da postoji velika potreba za što ranijom intervencijom i uključivanjem što većeg broja Romske djece predškolske dobi i učenika od 1. do 4 . razreda u programe obrazovanja. Ukupna vrijednost projekta, koji u 100 postotnom iznosu sufinancira Ministarstvo obrazovanja, iznosi 1,6 milijuna kuna. 

Projektom će biti obuhvaćeno 25 djece predškolske dobi i 100 učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole pripadnika romske nacionalne manjine. Program produženog boravka kao i program predškolskog obrazovanja bit će organizirani u prostoru Područne škole "OŠ Hugo Badalić" koja je najbliža Romskom naselju i koju polazi najveći broj Romske djece. Dok će program produženog boravka voditi učitelji koje će zaposliti OŠ Hugo Badalić, program predškolskog obrazovanja, iako će se također odvijati u prostorijama škole, vodit će odgajatelji koje će imenovati Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić.

Foto: Slavonski Brod

Centar za socijalnu skrb će održati predavanje za odgojitelje/učitelje s ciljem podizanja kvalitete i učinkovitosti obrazovanja ciljne skupine.

Završena predškola će rezultirati boljim znanjem hrvatskog jezika pri upisu Romske djece u prve razrede jer će naučiti bolje pisati, čitati i općenito savladavati školske zadatke.

Produženim boravkom za učenike od 1. do 4. razreda, Romskoj djeci će se omogućiti pomoć u pisanju od strane učitelja ali isto tako od strane drugih učenika, obzirom da će produženi boravak biti otvoren za sudjelovanje svih učenika škole.

Romska udruga mladih pomoći će da se u ovaj projekt uključi što veći broj korisnika i to tako da će informirati pripadnike romske nacionalne manjine o ovom projektu te educirati roditelje o važnosti obrazovanja. Romska udruga mladih također će zaposliti i dva pratitelja za djecu koja pohađaju predškolski program.

oprema vrijedna 5000 kuna Pet brodskih obitelji dobilo vrijednu opremu za prvo dijete

Grad već godinama radi na stvaranju što boljih uvjeta života za pripadnike romske nacionalne manjine, s posebnim naglaskom na djecu i mlade. Upravo s tim ciljem je nastao i ovaj projekt koji se provodi u okviru instrumenta »Programska, stručna i financijska potpora obrazovanju djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine, UP.03.2.1.04« te je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“; ugovorno tijelo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok funkciju posredničkog tijela obnaša Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Iznos EU-potpore je 1.600.000,00 kn.

Nositelj projekta je Grad Slavonski Brod; partneri u provedbi su Osnovna škola Hugo Badalić, Dječji vrtić Ivana Brlić-Mažuranić, Romska udruga mladih Brodsko-posavske županije, Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod i Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda koja pruža podršku pri prijavi i provedbi projekta.

Tribina o vršnjačkom nasilju Na suzbijanju trebaju raditi i učenici i institucije Vršnjačko nasilje sve češće u školama, ali i na društvenim mrežama