Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Završna konferencija projekta

Novi dom u 
Branjinu Vrhu imat će i senzornu sobu

Foto: Gradska uprava Belog Manastira
U sklopu nedavne završne konferencije, za sve je, a osobito za najmlađe, pripremljeno osvježenje i zdrave grickalice

Rekonstruiran je društveni dom od 1262 četvorna metra, osigurano je tako mjesto za dvije vrtićke skupine, uređeni su prostori za rad udruga civilnog društva, mjesnog odbora i kulturne manifestacije, a opremljena je i senzorna soba za djecu s teškoćama u razvoju.

Otvorena senzorna soba za slabovidne osobe u OŠ Pećine Otvorena senzorna soba za djecu s teškoćama vida

Rezultat je to projekta Uređenje doma Branjin Vrh, prezentiranog nedavno i u sklopu Dana otvorenih vrata EU, koje je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Održana je tom prigodom, naime, završna konferencija tog razvojnog projekta, planiranog Intervencijskim planom Grada Belog Manastira i Općine Darda.

Društveni dom u Branjinu Vrhu obnovljen je novcem EU, a nova mu je namjena usmjerena djeci predškolskog uzrasta, djeci u nepovoljnom položaju te udrugama i građanima. Ugovor za projekt potpisan je lani u ožujku, ukupna je ugovorena vrijednost radova u sklopu IP 6,528.700 kuna. Stvarna vrijednost radova na rekonstrukciji doma iznosila je 7,496.604 kune. Rekonstrukcija je završena 31. prosinca, a sam projekt traje do 18. srpnja.

Osim same zgrade, uređeno je dječje multifunkcionalno igralište te natkriveno spremište. Dvoranu će, osim vrtića, u popodnevnim satima koristiti i sportske udruge. Na katu uličnog dijela zgrade, iznad poslovnih prostora, uređene su prostorije Mjesnog odbora Branjin Vrh te prostora za organizacije civilnog društva iz tog naselja. Dvorišni ograđeni prostor koristit će Dječji vrtić "Cvrčak", a ostali vanjski prostor javne je namjene, kao i za potrebe DVD-a Branjin Vrh.

Bjelovar Ulaganje Senzorna soba u Dječjem vrtiću Bjelovar

U sklopu nedavne završne konferencije, za sve je, a osobito za najmlađe, pripremljeno osvježenje i zdrave grickalice, budući da će vrtićka skupina smještena u novom domu biti orijentirana na zdrav život i promociju sporta. Najmlađi predstavnici Gimnastičkog društva Beli Manastir te karate kluba Beli Manastir isprobali su, pak, novu dvoranu za vježbanje u domu. Uređenjem doma Branjin Vrh osigurala se potrebna infrastruktura u prigradskom naselju, a samim time stvorile su se i nove mogućnosti, pogotovo osjetljivim skupinama kojima je dom, osim samim stanovnicima, i namijenjen.

No uređenje prigradskog naselja Branjin Vrh, poručuju u Gradskoj upravi, tu ne prestaje. Planirano je uređenje dječjih igrališta te prometnog centra Branjina Vrha, kroz Intervencijski plan Grada Belog Manastira i Općine Darda. Očekuje se i potpisivanje ugovora za izgradnju Kuće baranjskog kulena.

Otvaranje romskog društvenog doma Vrijedan 1,5 miilijuna kuna Otvoren romski društveni dom u Bistrincima