Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Dogovor župana Kožića s gradonačelnicima i načelnicima

Novi model sufinanciranja - Županija za udžbenike daje 60 posto iznosa

Školski udžbenici
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Na sastanku župana s načelnicima i gradonačelnicima je, među ostalim, bilo riječi o sufinanciranju udžbenika, planu gospodarenja otpadom te internetskoj mreži

Zagrebačka će županija udžbenike za sve učenike osnovnih škola financirati sa 60 posto iznosa, dok će ostatak pokrivati gradovi i općine. Sporazum će potpisati i škole te bi na taj način knjige postale njihovo vlasništvo. Ovaj model sufinanciranja kupnje udžbenika predstavljen je na radnom sastanku koji je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić održao u četvrtak s načelnicima i gradonačelnicima.

Obilazak škole u Bistri Vrijednost investicije 30 milijuna kuna Škola stara 50 godina dobiva osam novih učionica, kuhinju, dizalo...

Modeli financiranja

– Za nabavu udžbenika Županija je osigurala 12 milijuna kuna. Na gradovima i općinama sada je zadatak da izračunaju koliki je to trošak za njihove proračune, a onda zajednički moramo razraditi operativu, ponajprije na koji ćemo način provesti nabavu – rekao je župan Kožić te dodao da dio gradova i općina po različitim modelima već sufinancira nabavu udžbenika, a da sada valja pronaći onaj najisplativiji.

Na sastanku je župan s gradonačelnicima i načelnicima govorio o još nekoliko tema. Tako je predstavnike gradova i općina upoznao s time da su Županija i Grad Zagreb potpisali početkom godine sporazum o suradnji na pripremi projekta “Centar za gospodarenje otpadom Zagreb” kojim je definirano da će se on nalaziti u samom Zagrebu.

– Podsjetio bih kako je Županija radila na pripremi vlastitog centra, ali promjenom određene regulative i novim Planom gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, koji je donesen prije nešto više od godine dana, to smo dužni raditi u suradnji s Gradom Zagrebom – rekao je Kožić.

Širokopojasni internet

Sljedeća tema na dnevnom redu bila je izgradnja širokopojasne mrežne infrastrukture kojom bi svim kućanstvima bio omogućen pristup internetu, s minimalnom brzinom od 40 MB po sekundi. Župan je naglasio da se uskoro očekuje poziv resornog ministarstva za dostavu projekata koji će se financirati iz europskih fondova pa je apelirao na nositelje projekata da taj poziv dočekaju spremni.

Također je istaknuto da će natječaj za odabir izvođača radova na projektu Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb-istok biti otvoren čim stigne potvrda Hrvatskih voda i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Ovaj je projekt pretprošli tjedan Vlada RH proglasila strateškim investicijskim projektom.

Stjepan Kožić i Željko Kolar Župan Kožić: 'Javni prijevoz u Zagrebačkoj županiji izuzetno je loš' Poduzetnički inkubator Samobor Mali tehnopolis Samobor Zgrade bivše vojarne postaju poduzetnički inkubator