Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Vrijednost investicije 30 milijuna kuna

Škola stara 50 godina dobiva osam novih učionica, kuhinju, dizalo...

Obilazak škole u Bistri
Foto: Zagrebačka županija
Iz Županije kažu da više od 40 posto proračuna izdvajaju za školstvo. Projekt obnove i dogradnje ove škole gotovo u cijelosti financira Zagrebačka županija iz svog proračuna, Ministarstvo regionalnog razvoja pomoglo im je sa samo milijun kuna

Osam učionica s pratećim kabinetima te nova kuhinja, blagovaonica, garderoba, sanitarni čvorovi, spremište, dizalo, knjižnica, zbornica i još nekoliko prostorija s opremom dograđuju se na Osnovnoj školi Bistra, i to nakon što je jedina obnova na zgradi staroj 50 godina bila dogradnja sportske dvorane u 1980-ima. Dograđeni prostor veći je od 1500 kvadrata, a objekt će dobiti i novo krovište te toplinsku fasadu.

Općine Dubravica i Luka Dubravica i Luka zajedno imaju 2788 stanovnika, a izgubile su 6 Iz ove dvije općine mladi ne odlaze: Nemamo želje otići u inozemstvo

Županija prepuštena sebi

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić pri obilasku radova bio je zadovoljan viđenim.

– Veliki radovi na dogradnji i rekonstrukciji ove osnovne škole idu vrlo dobro. Možemo biti zadovoljni dinamikom i kvalitetom obavljena posla – rekao je Kožić.

Ukupna je vrijednost investicije 30 milijuna kuna, a projekt gotovo u cijelosti financira Zagrebačka županija. Iz županije kažu da im je država, konkretnije Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, pomogla s milijun kuna, i to u sklopu Programa podrške poboljšanja materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama.

Župan Kožić kaže da je županija kod ovakvih radova praktički prepuštena sama sebi. – Dok se za energetsku obnovu možemo osloniti na fondove EU koji daju bespovratna sredstva u iznosu od 70 posto vrijednosti radova, u rekonstrukciji i dogradnji prepušteni smo sami sebi. Prije smo imali financijsku podršku resornih ministarstava, no posljednjih godina ovakve investicije pokrivamo ili sami ili s gradovima i općinama – objašnjava Kožić te dodaje da Županija više od 40 posto svog proračuna izdvaja za školstvo.

Župan naglašava da su kapitalna izlaganja u školstvu jedna od mjera kojima se potiče demografska politika u županiji, zadržavaju mlade obitelji te se stvaraju jednaki uvjeti školovanja za sve. – Umjesto da djeca pohađaju nastavu u tri smjene, uskoro će moći ostati u produženom boravku, čemu se sigurno vesele zaposleni roditelji – kaže Kožić.

Osnovnu školu Bistra, koju čine matična škola u Poljanici Bistranskoj te područna odjeljenja u Gornjoj Bistri i Jablanovcu, u ovoj školskoj godini pohađa ukupno 600 učenika.

Obnovljena i OŠ u Dugom Selu

Tijekom zimskih praznika i na OŠ Josipa Zorića u Dugom Selu izvedeni su radovi u prvoj fazi rekonstrukcije električnih instalacija i sanaciji prostora škole. Popravak elektrike u školi i postavljanje novih reflektora Zagrebačka je županija financirala s gotovo 80 tisuća kuna, a obnovljen je i parket škole. Druga faza popravaka električnih instalacija u školi planira se ove i sljedeće godine, a u proračunu je Županije u 2018. za to osigurano 650 tisuća kuna.

Stjepan Kožić i Željko Kolar Župan Kožić: 'Javni prijevoz u Zagrebačkoj županiji izuzetno je loš' Izletište Stara Marča Najviše turista u Samoboru, Velikoj Gorici i Sv. Nedelji Županija je oduvijek bila zelena oaza za sve Zagrepčane Dan Velike Gorice Proslavljen Dan Velike Gorice U prvoj polovici 2018. otvorenje gradskog, a kreće i gradnja otvorenih bazena