Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
SURADNJA DVIJU DRŽAVA

Novi most povezivat će Međimurje i Zalu

Foto: Međimurska županija
Most bi se nalazio pedesetak metara od postojećeg željezničkog mosta na Muri

U Murakeresztúru u Mađarskoj održan je radni sastanak o gradnji mosta između Kotoribe i Murakeresztúra, vrlo važnog projekta za Međimurje i mađarsku županiju Zala. O tom se projektu govori više od 20 godina, sve kako bi se uspostavio cestovni prijelaz između dviju država.

Otvoren najsuvremeniji multimedijalni i interaktivni postav u ovom dijelu Europe – Ekomuzej Međimurje malo Od najstarijeg mlina u Hrvatskoj pa do međimurske popevke, gibanice i pušipela

U svibnju 2019. godine Europska grupacija za teritorijalnu suradnju (EGTS-Mura regija) prijavila se s mađarskom kompanijom NIF na natječaj za izradu projektne dokumentacije za most na Muri. Tome su prethodili dugogodišnji pregovori, a vlade dviju zemalja odobrile su gradnju cestovnog graničnog prijelaza. Most između Murakeresztúra i Kotoribe u smjeru Mlinaraca (Mađarska), nalazio bi se 50 metara od postojećeg željezničkog mosta. Procijenjena vrijednost mosta je 1,4 milijuna eura. Veliku podršku realizaciji projekta od početka pruža predsjednik EGTS-a Mura regije i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

SKUPŠTINA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Studentima po 600 kuna novčane potpore

– Gradnja mosta vrlo je važna za stanovnike hrvatskih i mađarskih mjesta, osobito onih u kojima je brojna i živa hrvatska zajednica u Mađarskoj. Realizacijom ovog projekta ubrzat će se i olakšati protok ljudi, usluga i roba te pojačati postojeće prijateljske i druge veze, kao i brži gospodarski razvoj – rekao je J. Grivec.