Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Otvoren najsuvremeniji multimedijalni i interaktivni postav u ovom dijelu Europe – Ekomuzej Međimurje malo

Od najstarijeg mlina u Hrvatskoj pa do međimurske popevke, gibanice i pušipela

Foto: Međimurska županija
Vrijednost uređenja središnjeg Centra za posjetitelje u Čakovcu je 2,170.375 kuna

Otvoren je Ekomuzej Međimurje malo u kojem se mogu pronaći brojne zanimljivosti o najsjevernijoj hrvatskoj županiji. U Centru za posjetitelje može se tako doznati nešto o najstarijem riječnom mlinu u Hrvatskoj, međimurskim popevkama koje je zaštitio UNESCO, vinskoj sorti pušipelu ili delicijama poput međimurske gibanice ili mesa 'z tiblice...

SKUPŠTINA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Studentima po 600 kuna novčane potpore

Centri diljem županije

Ekomuzej je inovativan koncept očuvanja, zaštite i turističke interpretacije baštine, a njegova organizacija na području cijele jedne županije prvi je takav projekt u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, rečeno je na predstavljanju. Cijeli projekt organizacije Ekomuzeja obuhvaća izgradnju i opremanje 15 centara za interpretaciju širom Međimurske županije, kao i središnjeg Centra za posjetitelje u Čakovcu, ukupne vrijednosti više od 70 milijuna kuna.

– Suvremeni gost danas želi doživjeti destinaciju onakvom kakva ona zaista jest, njenu prošlost i sadašnjost, želi kušati njena gastronomska bogatstva, uživati u prirodnim ljepotama, slušati autohtonu glazbu i upoznati navike lokalnog stanovništva – istaknuto je.

Središnji Centar za posjetitelje smješten je u prostorijama Turističke zajednice Međimurske županije. – Struka će na licu mjesta interpretirati materijalnu i nematerijalnu kulturnu i prirodnu baštinu, organiziran je sustav posjećivanja, provode se edukacije lokalnog stanovništva koje će na kvalitetan način prezentirati sadržaj, a u konačnici će lokalna zajednica imati direktnu ekonomsku korist od centara – rekao je direktor Turističke zajednice MŽ-a Rudi Grula. Župan Matija Posavec kaže da bogatstvo Međimurja nastoje sačuvati za nove generacije, ali i predstaviti što većem broju ljudi.

U klupe se vraća 2.950 učenika U školama od danas svi srednjoškolci, prijevoz za sve učenike i dalje besplatan

– Važnost Ekomuzeja je i u tome što ujedinjuje turističke zajednice, lokalnu vlast, sve dionike u turizmu, ali i lokalno stanovništvo i podu zetništvo. Međimurske ruke i međimursko znanje važan su segment razvoja muzeja jer su sve multimedijalne i grafičke sadržaje osmislili i realizirali upravo Međimurci. Ovdje se možemo uvjeriti da je Međimurje doista zelena oaza u srcu Europe – ističe.

Financiralo i Ministarstvo

Ukupna vrijednost uređenja središnjeg Centra za posjetitelje u Čakovcu je 2,170.375 kuna, od čega je Županija izdvojila 1,262.125 kuna. Predstavljanju Ekomuzeja nazočila je i državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman. Ministarstvo je za projekt izdvojilo 910.000 kuna.