Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
veliki projekti

Planovi za sljedeću godinu: novi sportski centar, sanjkalište, besplatan Wi-Fi..

1/4
Osim same sanjkaške staze u prvoj etapi bit će izgrađeni i ljetni tobogan, vučnica i dječji poligon, a uredit će se i pješačke i parkirališne površine

Rekonstrukcija i uređenje Sportsko-rekreacijskog centra Kraj Donji koji će se prostirati na površini od otprilike 2,14 hektara jedan je od glavnih projekata koji u Općini Marija Gorica planiraju realizirati u 2019. godini.

Na području centra planiraju se sagraditi otvoreni sportski tereni među kojima će biti jedno veće nogometno igralište te dva manja terena za mali nogomet, rukomet, tenis, odbojku i košarku, a uz terene će se nalaziti i fiksne natkrivene tribine te jedna montažna za potrebe većih događanja.

Štruklijada, štrudlijada i kestenijada “Štruklijada, štrudlijada i kestenijada” u Mariji Gorici Stručni žiri i publika kušaju 
i ocjenjuju najbolje štrukle i štrudle

Nova radna mjesta

U sklopu centra sagradit će se i više pratećih objekata među kojima četiri svlačionice za igrače te jedna za trenere, prostor za ambulantu i fizioterapeute, spremište za rekvizite te više prostorija u kojima će biti smještene trgovine, kafići i teretana, a oko same zgrade će se nalaziti i parking te još jedno dječje igralište.

Foto: Općina Marija Gorica

– Izravnu korist od projekta imat će praktički svi stanovnici naše, ali i susjednih općina, od djece do umirovljenika, što će se posebno vidjeti u kvalitetnom provođenju slobodnog vremena što je ujedno i preduvjet kvalitetnijeg rada i života na ruralnom području.

Vrlo važan pozitivan čimbenik je i socijalni aspekt koji će biti prepoznat kroz unapređenje međuljudskih odnosa jer je sportska rekreacija, usporedno s razvojem društva, sastavnica života svih dobnih skupina – kazuje načelnica Općine Marija Gorica Marica Jančić uz napomenu kako će realizacijom ovog projekta biti osigurano i otvaranje novih radnih mjesta na održavanju sportske infrastrukture.

Foto: Općina Marija Gorica

Osim gradnje sportskog centra koji će se velikim dijelom financirati sredstvima iz fondova EU, Općina je aplicirala za još nekoliko projekata među kojima su i obnove domova u Kraju Donjem i Starini, izgradnja Sanjkaškog centra kao i biciklističke i pješačke staze u Ulici Ante Kovačića.

Za projekt sanjkališta do sada je izrađen idejni projekt kojim je predviđena izgradnja kompleksa sanjkališta u četiri etape, a u prvoj etapi za koju je ishođena pravomoćna lokacijska dozvola sagradili bi se svi glavni i prateći sadržaji sanjkališta te bi moglo nesmetano početi s radom.

Osim same sanjkaške staze u prvoj etapi bit će izgrađeni i ljetni tobogan, vučnica i dječji poligon, a uredit će se i pješačke i parkirališne površine.

Projekt uređenja Marije Gorice Projekti u pripremi Gradit će se nova sanjkaška staza, renovirat će i trg i centar...

– Realizacijom ovog projekta ostvarit će se niz pozitivnih učinaka, kako u smislu povećanja razine turističkih i sportsko-rekreacijskih sadržaja, tako i dugoročno u smislu poboljšanja turističkih i ekonomskih pokazatelja na području općine – govori Marica Jančić te ističe još jednu investiciju koju planiraju završiti iduće godine.

Sigurnost u prometu

Riječ je o uređenju pješačke i biciklističke staze u ulici Ante Kovačića koja spaja naselje Mariju Goricu i Trstenik, koje će aplicirati za financiranje iz sredstava Europske unije.

Trenutačno je u tijeku ishođenje građevinske dozvole, a po završetku spomenute staze zaštitit će se najosjetljiviji sudionici u prometu. Još jedan projekt od kojeg će ubrzo, odnosno već početkom iduće godine, koristi imati svi stanovnici općine odnosi se na natječaj Europske unije WiFi4EU na koji se Marija Gorica uspješno prijavila.

Foto: Općina Marija Gorica

Riječ je o projektu kojim se u općinama diljem Europe promiče besplatan bežični internetski pristup za građane u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstveni centri i muzeji.

S obzirom na to da je Marija Gorica uspješno prošla na natječaju za projekt, potpisan je ugovor kojim će se besplatan internet putem visokokvalitetne bežične veze pružati najmanje iduće tri godine na mjestima koja su odabrana kao “središta javnog života unutar općine”, a cijeli projekt koji se financira bespovratnim sredstvima Europske unije vrijedan je oko 110.000 kuna.

Polaznici Ljetnog kampa bili su uključeni u razne radionice kao što su “govorim njemački”, izrada suvenira od drveta i papira... Projekt Kamp za djecu osnovnoškolske dobi “Ljeto u Mariji Gorici”