Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Projekti u pripremi

Gradit će se nova sanjkaška staza, renovirat će i trg i centar...

Projekt uređenja Marije Gorice
Foto: Općina Marija Gorica
U ovoj najmanjoj općini Zagrebačke županije projektima žele pružiti osjećaj Zagorja kakvo je ono nekad bilo

– Nismo megalomani niti smo ikad bili, svjesni smo činjenice da smo površinom najmanja općina na samom rubu Zagrebačke županije i zbog toga radimo na projektima kojima bismo našoj malobrojnoj zajednici i dalje osigurali zavidnu kvalitetu života, a gostima suptilan i topao doživljaj Zagorja kakvo je ono nekad bilo – kazuje Marica Jančić, načelnica Općine Marija Gorica te dalje nastavlja pojašnjavati planove koje u općini imaju za budućnost kad su u pitanju investicije i projekti.

Dvanaest postaja

Prvi među njima je rekonstrukcija i uređenje Goričkog trga koji će, kako pojašnjava Marica Jančić, zadržati ideju jedinstvene pješačke površine ispred ulaza u crkvu, a visinske će razlike biti premoštene bez stepenica i tako postati dostupne svima. Time će se prostoru vratiti “organska mekoća” koja je bila narušena prethodnim uređenjem.

Dani zagrebačkih jagoda na Trgu kralja Tomislava Sve se crveni Najbolje jagode županijski proizvođači prodaju u Zagrebu

Nastavno na isti projekt cijeli centar Marije Gorice bit će pretvoren u pješačku zonu, što je posebno bitno jer danas glavne prometnice prolaze kroz središte mjesta. Osim toga, danas osnovna škola ima ulaz na strani Goričkog trga koji je u biti velika prometnica, a ovim će projektom djeca biti uvelike sigurnija od prometa i automobila nego što su to bila do sada.

– Kad smo već kod škole, moram istaknuti kako smo izradili i idejni projekt za dogradnju škole koja će, nakon što radovi završe, napokon postati jednosmjenska – govori načelnica.

Među projektima koje posebno ističe jest i plan za gradnju velikog terena za sanjkanje po kojem je Marija Gorica poznata. Naime, unatrag nekoliko godina u općini su se počeli održavati Sanjkaški kupovi, a manifestacija je pokazala kako u tom kraju postoji veliko zanimanje za ovakve vrste događaja.

Proslava Dana Europe u Jastrebarskom Županija bogatim programom u Jastrebarskom obilježila Dan Europe U Jaski ponosni na kulturnu baštinu

Predviđeni sadržaji u sklopu sanjkališta su sama sanjkaška staza ukupne duljine 120 metara i širine od dvadeset metara, dvije vučnice s kojima bi se sanjkaši vraćali na vrh staze te ljetni tobogan čija bi montažna konstrukcija omogućavala sanjkanje i u ljetnim mjesecima. Uz sanjkašku stazu će biti izgrađeni i prateći objekti potrebni za kvalitetno funkcioniranje sanjkališta, ali i igralište koje će služiti i kao poligon za vježbu motoričkih sposobnosti kojim se mogu koristiti i djeca i odrasli.

– Samo igralište zamišljeno je kao niz od dvanaest postaja od kojih svaka sadržava jedan oblik zapreke, prepreke ili sprave koja se treba proći kako bi se moglo ići dalje. Ukupna površina kompleksa bit će 42,6 tisuća četvornih metara, a predviđa se i povezivanje rekreacijskog centra u Kraju Donjem – pojašnjava Marica Jančić te napominje kako je trenutačno u tijeku ishođenje lokacijske dozvole.

Autohtone sorte voća

Još jedan projekt kojim se načelnica Marije Gorice ponosi jest i obnova te prenamjena rodne kuće poznatog hrvatskog književnika Ante Kovačića koja je primjer tradicijskog graditeljstva s kraja 19. stoljeća karakterističnog za marijagorički kraj. Kuća će biti pretvorena u muzejski prostor, a uz nju će biti izgrađeni i tradicionalni objekti poput štaglja, svinjca, kuružnjaka i žganjarnice. Osim realizacije i uređenja objekta unutar okućnice planira se i realizacija povrtnjaka i voćnjaka s tradicijskim i autohtonim sortama povrtnih biljaka i voćnih sadnica. Gospodarske zgrade pružat će mogućnost za razvijanje i drugih pratećih sadržaja – prezentacija tradicijskih zanata i zanatskih proizvoda, folklora, narodnih rukotvorina i nošnji, a cijeli kompleks bit će pogodan i za održavanje škole u prirodi, team buildinga i drugih tematskih radionica.

– Iako su mnogi projekti u planu, moram iskoristiti ovu priliku da svoje sumještane podsjetim i na neke od važnih projekata koje smo realizirali u proteklih godinu-dvije, poput izgradnje sportske dvorane, preseljenja dječjeg vrtića Bambi u nove primjerenije prostorije te otvaranja knjižnice Ante Kovačića u kojima se danas održavaju mnoga kulturna i edukacijska događanja – kazala je Marica Jančić koja je s osvojenim sedmim mandatom danas poznata i kao najdugovječnija općinska načelnica u Hrvatskoj.

16. Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije Održan 16. Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije Poduzetnici zaradili 2,23 milijarde kuna