Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Održan 16. Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

Poduzetnici zaradili 2,23 milijarde kuna

16. Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije
1/3
Foto: Zagrebačka županija
Prema broju poduzetnika četvrta smo, a prema broju zaposlenih treća županija – istaknuo je župan Stjepan Kožić

Gospodarski pokazatelji u Zagrebačkoj županiji i stanje ukupne hrvatske ekonomije unutar europskoga konteksta bile su teme 16. Susreta gospodarstvenika Zagrebačke županije koji se održao prošlog utorka u nazočnosti oko 200 uzvanika u hotelu International.

Proslava Dana Europe u Jastrebarskom Županija bogatim programom u Jastrebarskom obilježila Dan Europe U Jaski ponosni na kulturnu baštinu

Prema indeksu razvijenosti Zagrebačka se županija nalazi u najrazvijenijoj skupini. Njezin župan Stjepan Kožić na susretu je istaknuo dobre pokazatelje regionalnih poduzetnika.

Raste izvoz

– Prema broju poduzetnika četvrta smo, a prema broju zaposlenih treća županija. Ukupan iznos dobiti koji su ostvarili naši poduzetnici iznosi 2,23 milijarde kuna, a s dobiti posluje 73,8 posto županijskih poduzetnika – rekao je Kožić dodavši da je vrijednost izvoza povećana za 11 posto u odnosu na 2015. godinu te je u 2016. dosegla 7,1 milijardu kuna na godišnjoj razini. Isto tako, županija bilježi i najveći rast zaposlenosti od svih županija od 2011. do 2016.: za više od 10 posto. Nezaposlenost je najniža u županiji u posljednjih 25 godina te je ta brojka u travnju iznosila 6885.

Zaprešić nevrijeme Zagrebačka županija Proglašena elementarna nepogoda za Sv. Ivan Zelinu, Zaprešić i Samobor

Mladen Vedriš, kao ekonomski stručnjak, govorio je o isprepletenosti globalnih, europskih i nacionalnih kretanja u svojem predavanju “Hrvatska 2018. Kako dalje?”, pritom se posebno osvrnuvši na Nacionalni program reformi 2018. koji je donijela Vlada prošlog mjeseca.

– Hrvatska mora prijeći iz faze deklarativnosti u fazu realnog rada na reformama – ustvrdio je Vedriš te je dodao da Županija daje zavidan poticaj svojim gospodarstvenicima, ali potrebna je sinergija na razini države kako bi raslo cijelo gospodarstvo.

Neće doći samo od sebe

Na susretu je svojeg izaslanika imao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, i to Velimira Žunca, državnog tajnika u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, koji smatra da su gospodarski rast i održivi razvoj jedina protuteža iseljavanju mladih.

– Isto tako svjesni smo da se gospodarski rast neće dogoditi sam od sebe, nego moramo raditi na njemu – rekao je Žunac.

Stjepan Kožić Zagrebačka županija Župan Kožić predlaže povećanje proračuna za 21 milijun kuna Stjepan Kožić U povodu 23. dana Obrtničke komore Zagreb Županu Stjepanu Kožiću dodijeljen Manduševac