Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska 43 pregleda
Uređuje se ulaz Lozovac

Turistički aduti: Posjetiteljski centar i vidikovac bit će glavne atrakcije

Nacionalni park Krka uređuje ulaz Lozovac
Foto: NP Krka
Javna ustanova NP Krka na korak je do dodjele bespovratnih sredstava i za uređenje ulaza Lozovac novog pristaništa u Skradinu za osam turističkih brodova

Projektni prijedlog uspješno je prošao sve faze ocjenjivanja i očekuje se donošenje Odluke o financiranju. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 84,35 milijuna kuna, a Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 85 % odnosno 71,69 milijuna kuna u obliku bespovratnih sredstava. Javnoj ustanovi NP Krka prošle godine su odobrena sredstva i za projekt Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, usmjeren na razvoj posjetiteljske infrastrukture gornjeg toka.

Skradinski buk NP Krka neiskorišteni potencijali Novi aduti nacionalnog parka: stiže 66 milijuna kuna za projekt Nepoznata Krka

Cilj projekta je, izgradnjom infrastrukture za prijam i upravljanje i edukacijom posjetitelja, povećati privlačnost NP Krka kao turističke atrakcije, jačati obrazovne kapacitete za interaktivnu edukaciju i informiranje posjetitelja, postići kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja, te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak.

"U Nacionalnom parku Krka imamo mnogo razloga za zadovoljstvo. Iza nas je jedna od najuspješnijih godina, a 2018. započinjemo na korak do dodjele bespovratnih sredstava za drugi EU projekt u godinu dana. S obzirom na to da većina posjetitelja u Park uđe na ulazu Lozovac, novi Posjetiteljski centar omogućit će kvalitetan prijam, edukaciju i prostorni i vremenski raspored posjetitelja u cilju rasterećenja Skradinskog buka, te pravovremene informacije o uzvodnim lokalitetima u novoizgrađenoj informativno-edukativnoj infrastrukturi. S druge strane, JU ‘NP Krka’ vlastitim će sredstvima financirati uređenje novog pristaništa u Skradinu za osam turističkih brodova. Sve će to pridonijeti smanjenju gužvi, a samim tim i boljem doživljaju Parka i očuvanju prirodne ravnoteže, što je naša primarna zadaća", istaknuo je ravnatelj Javne ustanove NP Krka mr. sc. Krešimir Šakić, priopćili su iz NP Krka.

Zavodu za hitnu medicinu nova vozila Bolja zdravstvena skrb Šibenskom Zavodu za hitnu medicinu dva nova vozila vrijedna 800 tisuća kuna

Izgradnja i stavljanje u funkciju kompleksa ulaza Lozovac uključuje izgradnju i opremanje zgrade Posjetiteljskog centra, koja će sadržavati multimedijske, prezentacijske, administrativne i ugostiteljske sadržaje, raspoređene u četiri bloka, kao i sanitarni blok, te izgradnju i uređenje prometnica, parkirališta i pješačke površine.

Nalazit će se na prostoru sadašnjeg bifea a protezat će se do postojećeg sanitarnog čvora. Zgrada, čije je arhitektonsko rješenje djelo studija Atmosfera iz Zagreba, zajedno s jedinstvenim vidikovcem bit će svojevrsna atrakcija sama po sebi.

Preostaje još pričekati konačnu Odluku o financiranju i potpisivanje Ugovora, kada će Projekt biti detaljno službeno predstavljen javnosti, nakon čega će Javna ustanova 'Nacionalni park Krka' pokrenuti pripremu postupka za odabir izvođača radova, s obzirom na to da su dobivene sve potrebne dozvole.

Brojač gostiju u NP Krka očuvanje prirode Postavili brojač u NP Krka: dopušten ulazak za maksimalno 10.000 turista Tvrđava Sv. Nikole i službeno na popisu svjetske baštine UNESCO-a Primjer vojne arhitekture Sada je i službeno: podignuta hrvatska i UNESCO-va zastava na tvrđavi sv. Nikole Goran Pauk Župan Goran Pauk: Pristup širokopojasnoj mreži otvara niz novih poslovnih mogućnosti