Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
DEMOGRAFSKE MJERE

Novi vrtić za 200 djece bit će u Kolodvorskoj ulici

1/2
Foto: Grad Popovača
Kako bismo svakom djetetu osigurali mjesto, pristupili smo izradi idejnog rješenja novog objekta vrtića u Popovači, kaže gradonačelnik Josip Mišković

Grad Popovača pokrenuo je aktivnosti vezane za izgradnju još jednog dječjeg vrtića u Popovači. U postojeći Dječji vrtić Popovača upisana su 304 djeteta raspoređena u 14 odgojnih skupina, pet jasličkih i devet vrtićkih. Popovački vrtić ostvaruje svoju djelatnost u centralnom objektu u Popovači te u područnom odjeljenju Voloder.

– Krajem prošle pedagoške godine u upisnom roku zaprimili smo sto zahtjeva za upis djece u vrtić i jaslice te smo, s obzirom na raspoložive kapacitete, uspjeli upisati 54 djeteta. Dakle, u vrtić i jaslice nismo primili svu prijavljenu djecu i 46 djece ostalo je na listi čekanja – objašnjava ravnateljica Dječjeg vrtića Popovača Andreja Zeman.

Rast novorođenih

U ljeto 2020. godine uspješno je završen projekt dogradnje Dječjeg vrtića u Popovači, kojim su znatno unaprijeđeni uvjeti za boravak djece, odnosno stvorene pretpostavke za prijam svih zainteresiranih polaznika prema tadašnjim potrebama. No potrebe su, u međuvremenu, znatno povećane.

– S ponosom možemo istaknuti činjenicu da Popovača bilježi kontinuirani rast broja novorođene djece i trend zadržavanja mladih obitelji. Demografska slika pokazuje da imamo oko 600 djece predškolske dobi. Nizom potpora gradska uprava nastoji osigurati što kvalitetnije uvjete za zadržavanje mladih, kao što su jednokratne potpore za kupnju i gradnju prve nekretnine, potpore za novorođenu djecu, financiranje osnovnoškolskih aktivnosti, sufinanciranje prijevoza i domova učenicima, stipendije za učenike i studente, sufinanciranje školskog pribora... – ističe gradonačelnik Josip Mišković dodavši da su, kako bi svakom djetetu osigurali mjesto u vrtiću, pristupili izradi idejnog rješenja izgradnje novog objekta vrtića u Popovači.

– Novi vrtić kapaciteta 200-tinjak polaznika planiramo pozicionirati u Kolodvorskoj ulici, neposredno uz novu OŠ Zorke Sever. Riječ je o parceli u vlasništvu Grada, koja površinom zadovoljava sve definirane potrebe za gradnju prizemnog objekta s dvorištem i igralištem, odnosno svim sadržajima koje predviđaju državni pedagoški standardi predškolskog odgoja i obrazovanja. Ova je lokacija prepoznata i zahvaljujući iznimno kvalitetnom prometnom pristupu budućem objektu – ističe gradonačelnik Mišković, koji dodaje kako se do kraja ljeta planira završetak projektne dokumentacije, odnosno ishođenje građevinske dozvole kako bi u jesen projekt bio spreman za najavljene natječaje za financiranje iz EU fondova.

Novi objekt i u Voloderu

– Pokretanje aktivnosti projekta novog vrtića u Popovači nikako ne znači da je Grad odustao od izgradnje izdvojenog objekta vrtića u Voloderu. Naprotiv, i dalje nastavljamo poduzimati sve korake u cilju realizacije ove inicijative koja predstavlja stvarnu potrebu ovog, drugog po veličini naselja u sastavu grada Popovače – zaključuje gradonačelnik Mišković.

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković U Popovači je evidentan stalni rast novorođenčadi, zato ćemo graditi i novi vrtić