Izbornik
Naslovnica Gradovi
Gradonačelnik Popovače Josip Mišković

U Popovači je evidentan stalni rast novorođenčadi, zato ćemo graditi i novi vrtić

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Na čelu Popovače se od 2005. godine nalazi Josip Mišković (HSP), koji je u svibnju 2021. osvojio svoj peti uzastopni mandat

Popovača je najmlađi grad u Hrvatskoj, a taj je status stekla 2013. godine. Na čelu Popovače se od 2005. godine nalazi Josip Mišković (HSP), koji je u svibnju 2021. osvojio svoj peti uzastopni mandat. S gradonačelnikom Miškovićem razgovarali smo o aktualnostima u Popovači.

Unatoč nesigurnoj situaciji u gospodarstvu i okruženju, Popovača se i dalje razvija. Kakav je proračun grada za 2023. i što građani u ovoj godini mogu očekivati?

Za 2023. godinu predlažu se prihodi u iznosu od stotinjak milijuna kuna. Realni prihodi Proračuna Popovače iznose oko 65 milijuna kuna, a preostala sredstva odnose se na vrijednost projekata koji su prijavljeni za (su)financiranje iz nacionalnih i fondova Europske unije te je u prihodovnu stranu potrebno ukalkulirati eventualnu realizaciju ovih potpora. Realizacija proračunskih prihoda kao i kontinuitet uspješne provedbe zacrtanih projekata potvrđuje činjenicu da dobro planiramo. U periodu koji je pred nama građani mogu očekivati niz kvalitetnih aktivnosti usmjerenih na nastavak već započetih te pokretanje novih razvojnih projekata od općeg interesa za Popovaču.

Koji su ključni projekti koje Grad realizira ili ima plan realizacije za ovu godinu?

Za iduću godinu planira se rekonstrukcija pješačkih staza u Voloderu i Gornjoj Gračenici te izgradnja pješačkih staza u Podbrđu i Strušcu, završetak izgradnje pomoćnog igrališta u Voloderu kao i asfaltiranje te opremanje igrališta iza Pučkog doma u tom naselju. Tijekom 2023. godine planira se završetak uređenja prostorija nove gradske uprave u bivšoj Robnoj kući, odnosno početak rekonstrukcije Trga I. u samom središtu Popovače, spojna cesta Kolodvorska – Sisačka, izgradnja Športsko-rekreacijskog centra Moslavac, uređenje šetnice uz vodotok Jelenska, nastavak uređenja zgrade Tržnice i kuće za potrebe gradskih Zajednica te uređenje parka nasuprot OŠ Popovača. Planovi u smislu gradnje komunalne infrastrukture obuhvaćaju, među ostalim, i gradnju novog parkirališnog prostora ispod zgrade bivše Robne kuće kao i aktivnosti u Gospodarsko-poslovnoj zoni Mišička gdje će se, nakon završetka novog Urbanističkog plana Zone, pristupiti nastavku gradnje infrastrukture za buduće korisnike. Pored redovnog održavanja, odnosno asfaltiranja nerazvrstanih cesta, Grad je uputio i prijedlog Županijskog upravi za ceste SMŽ da se tijekom 2023. kroz model zajedničkog financiranja u omjeru 50:50 završi obnova ceste Osekovo – Stružec te Gornja Gračenica – Ciglenica.

Kako Popovača stoji s povlačenjem sredstava iz europskih fondova?

Među financijski izdašnijim projektima za koje smo do sada uspjeli povući sredstva iz EU fondova ističu se gradnja reciklažnog dvorišta, rekonstrukcija dijela zgrade, gradnja nadstrešnice i izvedba platoa otvorenog dijela tržnice u Popovači, dogradnja Dječjeg vrtića, rekonstrukcija prometnice Potok – Okoli, gradnja i rekonstrukcija pješačke staze na groblju Popovača te rekonstrukcija krovišta na Pučkom domu Osekovo. Grad Popovača prošle je godine preko svoje tvrtke Komunalni servisi uspješno krenuo u samostalno prikupljanje otpada na svom području, i to nakon nabavke triju specijaliziranih vozila, a sve u cilju podizanja kvalitete ove usluge uz nižu cijenu za građane. Sredstvima iz EU fondova financirali smo nabavu jednog vozila za odvojeno prikupljanje otpada, a upravo provodimo i nabavu komunalne opreme za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada. Uspješno smo proveli i projekt sanacije divljih odlagališta, a u tijeku je i provedba sanacije divljih odlagališta u blizini romskih naselja, što je također financirano europskim sredstvima. Grad Popovača je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Programa zapošljavanja žena “Zaželi”, ostvario bespovratna sredstva za provedbu već tri faze projekta pod nazivom “Zlatne žene za zlatnu dob”. Projektom je zaposleno 30 žena koje pružaju pomoć i podršku za 180 krajnjih korisnika. Ovih dana očekujemo i potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 1,4 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za projekt “Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture u području prijevoza oštećenih u potresu”. U okviru tog projekta predviđena je sanacija prometnica u Ulici Bana Jelačića i Moslavačkoj ulici u Popovači te mostova u ulicama Gornji Krivaj i Trg sv. Antuna – Moslavačka u Voloderu, mosta u Športskoj ulici u Donjoj Gračenici te onog u Moslavačkoj ulici u Popovači.

Koji su neki dugoročni strateški planovi Popovače?

Brojni pokazatelji potvrđuju da značajni napori koje Grad ulaže u smislu osiguravanja kvalitetnih uvjeta za život na ovom području daju dobre rezultate, a prije svega to je činjenica da mladi ostaju na ovom području i da je evidentan kontinuirani rast broja novorođene djece. U tom smislu plan je izgradnja još jednog dječjeg vrtića. U segmentu komunalne infrastrukture ističe se projekt Aglomeracija Popovača, rekonstrukcija Sisačke ulice uz izgradnju kružnog toka, izgradnja obilaznice Sisačka ulica – centar Popovače u sklopu rekonstrukcije pruge Dugo selo – Novska, a među ostalim planovima izdvajamo proširenje Gospodarsko- proizvodne zone Mišička, rekonstrukciju Doma kulture, formiranje Javne vatrogasne postrojbe te otvaranje ispostave osnovne glazbene i srednje škole u Popovači.

NAŠICE Proračun Grada Našica za 2023. razvojni je i socijalni izglasan na sjednici Gradskog vijeća s četrnaest glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim Najveći proračun u povijesti Bjelovara – 51,23 mil. eura Financijski i građevinski najzahtjevnija je obnova i revitalizacije dvorca Erdödy Usvojen prvi proračun u novoj valuti od 30 milijuna eura