Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Broj obrtnika u Međimurju kontinuirano raste od 2013. godine

Novih 29 majstora, otvorena 62 obrta više nego godinu prije

Foto: Međimurska županija
Međimurje je treće u Hrvatskoj po položenim ispitima, nakon Zagreba i Zagrebačke županije

Obrtnička komora Međimurske županije dodijelila je 31 novu majstorsku diplomu na svečanosti održanoj u zgradi Scheier. Majstoricama i majstorima koji su položili ispit u svibnju i rujnu 2020. godine diplome su uručili predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnik UO-a za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović.

USPJEH U POVLAČENJU NOVCA ZA PROJEKTE Iz EU fondova 528 kuna po stanovniku

U tri godine 225 majstora

Majstorski ispit položili su Damir Silaj, Jurica Okreša, Vjekoslav Uršanić, Zlatko Karlovčec, Matija Krnjak, Kornelija Papa, Saša Škvorc, Siniša Beč, Mihael Kos, Ivica Flinčec, Vlado Lovasić, Ivica Horvat, Dalibor Oreški, Darko Kolarić, Igor Fodor, Darko Debelec, Ivan Gal, Vlado Lukša, Jasmin Mađarić, Robert Dolovski, Leonard Laptoš, Dejan Rainer, Melanija Đurkin, Robert Bužić, Željko Šoštarić, Petra Kuzmić-Marenčić, Karolina Šimag, Goran Habijan i Miroslav Štampar.

Podijeljene su diplome za 29 novih majstora u 14 zanimanja – četiri automehaničara, pet bravara, tri elektromehaničara, po jednog elektroinstalatera, fasadera, frizerku, kozmetičarku, mesara, natkonobara i tokara, dvije pedikerke, dva plinoinstalatera, tri strojobravara, pet vodoinstalatera te instalatera grijanja i klimatizacije. U posljednje tri godine čak 225 osoba položilo je majstorske ispite pri Obrtničkoj komori Međimurske županije, a Međimurska županija treća je po položenim ispitima u 2020. godini.

U Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji ispit su položile 134 osobe, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 67 osoba, dok je Međimurska županija treća s ukupno 66 osoba koje su ga položile u 2020. godini. Potvrda je to, kako je rečeno, dobre obrtničke klime u Međimurju, ali i kvalitetnog rada Obrtničke komore Međimurske županije, na što je iznimno ponosan njezin predsjednik Boris Lukovnjak. Prema podacima iz Obrtnog registra, u Međimurskoj županiji trenutačno je ukupno 1526 obrtnika. U 2020. godini otvorena su 173 nova obrta, 62 više u odnosu na 2019. godinu.

MESNA INDUSTRIJA IZ ČAKOVCA Vajda prvi partner Europske regije sporta 2022. godine

Izdvajanje sredstava

– Promatrajući pokazatelje, broj obrtnika u Međimurju kontinuirano raste od 2013. godine. Unatoč izazovnoj godini, u 2020. ne samo da bilježimo porast broja obrtnika već i porast broja poduzetnika, broja zaposlenih, porast ukupnih prihoda i izvoza – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec uputivši čestitke novim majstoricama i majstorima.

Međimurska županija, dodao je, intenzivno izdvaja sredstva u razvoj i unapređenje poduzetništva i obrta. U ožujku 2020. pripremila je plan mjera pomoći gospodarstvu radi rasterećenja privatnog sektora na području županije, posebice obrtnika, poljoprivrednika, malih i mladih poduzetnika, a s većim dijelom mjera nastavlja se i u 2021. godini.