Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Na zadovoljstvo stanovnika Stupnika

Novo mjesto za druženje – uređen park i dječje igralište kraj crkve sv. Benedikta

Foto: Općina Stupnik
Dječje igralište, klupe i zelenilo privući će stanovnike na odmor i druženje, kažu u općini

Prije ili poslije mise bit će to mjesto igru i druženje najmlađih stanovnika općine, a tijekom tjedna jedno od omiljenih okupljališta za djecu i odrasle. Završeno je uređenje parka i dječjeg igrališta kod crkve svetog Benedikta u Stupniku, čime je ovo mjesto na kojem ponosno stoji ovaj sakralni objekt uređeno kao mjesto za odmor, druženje i igru.

AKCIJA “JEDNAKI U IGRI” NA PODRUČJU VELIKE GORICE Na igralištima i igrala za djecu s teškoćama u razvoju

I jegulje dobile novi dom

Oronuli i zapušteni betonski bazen, kraj kojeg je često nepropisno odlagan otpad, zamijenjen je jezerom s prirodnim dnom koje kratkim vijugavim potokom otječe u novu vodospremu, a pri uređenju jezera sačuvane su ribe koje su se nalazile u starom bazenu. Tu su i multifunkcionalna sprava za igranje, drvene klupe...

– Posebna je zanimljivost da su radnici kod uređenja odvodnog kanala u Stupničkim Šipkovinama u kanalu pronašli jegulje, pa je desetak ovih jedinstvenih riba za ovo podneblje također našlo dom u novom jezeru – hvale se u Općini Stupnik.

Vodosprema se, inače, nalazi preko puta parka na početku ulice Stupničke Šipkovine, a sagrađena je na inicijativu stupničkih poljoprivrednika koji su na starom bazenu punili vodu za napajanje stoke i zalijevanje nasada.

Radovi bi trebali krenuti u drugoj polovici 2022. godine Kreće veliki kapitalni projekt u Stupniku – gradnja novog groblja s mrtvačnicom i kapelom

– Dječje igralište, klupe za odmor i raznovrsno zelenilo privlače mještane Stupnika i cijele okolice da svoje slobodno vrijeme provode ovdje. Lijevo od ulaza u crkvu zasađen je inhalatorni labirint od lavande s kršćanskim motivom, pa će šetnja, molitva i meditacija imati i terapijski učinak na posjetitelje. Šetnjom kroz labirint okrijepljeni duh i tijelo pripremaju se za odmor i igru u drugom dijelu parka – stoji u stupničkom glasniku.

Crkva iz 1692. godine

Crkva sv. Benedikta inače je drugi najstariji zidani sakralni objekt s južne strane rijeke Save i zaštićeni je spomenik kulture. Gradnja crkve-kapele počela je 1692. godine, a završena je gradnjom tornja 1705. godine. Pod oznakom Z-2910 zavedena je i kao nepokretno kulturno dobro regionalnog značenja.

Uz pomoć Općine unutrašnjost crkve s oltarima se obnavlja već dugi niz godina, a sada je uređen i okoliš oko nje. Ove će godine početi i sanacija krovišta koje je oštećeno i prokišnjava. U planu je još, najavljuju u Općini, i uređenje krova tornja i bojenje vanjskih zidova, nakon čega će crkva poslije više od tristo godina obnoviti ruho.