Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Svečanost održana u Svetoj Nedelji

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

storyeditor/2024-06-28/IMG_20240627_090956.jpg
Foto: Zagrebačka županija U SPOMEN na sve poginule branitelje ispred spomenika na mostu na rijeci Kupi u Pokupskom delegacija Zagrebačke županije, zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga, položila je vijenac i upalila svijeće
Uz rijeku Kupu u Pokupskom 27. lipnja 1991. raspoređena je 2. brigada Zbora narodne garde, a Županijska skupština 2013. proglasila ga je Danom hrvatskih branitelja

Prošloga je tjedna obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Na datum koji će se zauvijek pamtiti, 27. lipnja 1991. godine, uz rijeku Kupu u Pokupskom raspoređena je 2. brigada Zbora narodne garde, a Županijska skupština 2013. godine proglasila taj dan Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije.

Spomen na poginule

U spomen na sve poginule branitelje ispred spomenika na mostu na rijeci Kupi u Pokupskom delegacija Zagrebačke županije, predvođena zamjenicima župana Ervinom Kolarecom i Damirom Tomljenovićem te gradonačelnikom grada Svete Nedelje Darijem Zurovcem, zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga položila je vijenac i upalila svijeće.

– Nažalost, narav svakog rata podrazumijeva žrtvu, a upravo polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća želimo održati živom uspomenu na njihove živote koji su utkani u temelje Lijepe Naše – rekao je zamjenik župana Ervin Kolarec. Gradonačelnik Zurovec istaknuo je kako braniteljima treba iskazati čast, cijeniti njihovu žrtvu i pokazati da nam je kao društvu stalo do njih.

– Meni iskreno znači svako to obilježavanje i smatram da to trebamo prvenstveno njegovati radi svoje djece, radi naše povijesti. Jasno nam je da je onaj narod koji ne zna svoju povijest, pogotovo recentnu, osuđen da je ponavlja. Mnoge međunarodne institucije već su potvrdile legitimitet Domovinskog rata. Ako je to već bila jedna od najčišćih akcija koje su se odvile, trebamo je cijeniti i trebamo cijeniti doprinos ovoga kraja te doprinos branitelja Zagrebačke županije – poručio je gradonačelnik Zurovec.

Polaganju vijenca nazočio je i načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić, dok je molitvu predvodio vlč. Franjo Ćuk. Svi su se prisjetili da je tog 27. lipnja 1991. godine na pokupsko ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu. U jeku najveće agresije na Hrvatsku, s ciljem obrane strateškog prostora Hrvatske koji obuhvaća trokut Zagreb-Sisak-Karlovac, duž rijeke Kupe raspoređena je 2. A brigada Zbora narodne garde, legendarni Gromovi. Vrlo teška zadaća koju su Gromovi izvršili stvaranje je uvjeta za ustrojavanje, razvoj, opremanje, izobrazbu i uvođenje u borbu deset brigada Grada Zagreba i zagrebačkog prstena.

Zajedničko druženje

To je ujedno i razlog što se prije 11 godina prvi Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježavao upravo na pokupskom području. U idućim godinama svečanost obilježavanja odvijala se po gradovima diljem županije, a ove godine održana je u subotu, 29. lipnja u Svetoj Nedelji, gdje se okupio velik broj branitelja. Program je započeo polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima u ulici Marijana Stilinovića 1 u Svetoj Nedjelji, uslijedila je sveta misa u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca te centralna svečanost u šatoru ispred Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi". Sve je zaključeno druženjem uz glazbu i prigodni vojnički ručak.

storyeditor/2024-06-28/pomocnici_B.png Završen je još jedan projekt pomoćnika u nastavi u Koprivnici 'Država nema empatije prema pomoćnicima u nastavi' storyeditor/2024-06-28/foto_2__2_.JPG Cilj je stvoriti prostore u kojima će se roditelji, bake i djedovi moći odmoriti Zelene oaze dio su puno veće priče pošumljavanja Parka prirode Papuk storyeditor/2024-07-01/WhatsApp-Image-2024-06-28-at-22_53_09-1.jpeg Osječko ljeto kulture otvoreno je u petak, a trajat će sve do konca kolovoza Osječko ljeto kulture ponudit će čak 66 programa