Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Osječko ljeto kulture otvoreno je u petak, a trajat će sve do konca kolovoza

Osječko ljeto kulture ponudit će čak 66 programa

storyeditor/2024-07-01/WhatsApp-Image-2024-06-28-at-22_53_09-1.jpeg
Foto: Osijek OSJEČKO ljeto kulture je brend grada Osijeka i županije, a na nacionalnoj razini prepoznato je kao velika i odlična kulturna manifestacija
U kulturu ulažemo nikad veća sredstva, a govorimo o iznosu od 5,8 milijuna eura, što je čak 2,3 milijuna eura više nego 2021., kada sam postao gradonačelnik, istaknuo je Radić

Koncertom 4 Tenora: Đani Stipaničev, Filip Hozjak, Marko Pecotić i Vladimir Garić na Trgu Vatroslava Lisinskog u osječkoj Tvrđi svečano otvoreno 24. Osječko ljeto kulture. Otvarajući ga, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je kako je manifestacija svake godine sve ambicioznija i raznolikija te raste u kvaliteti.

– Vesele me svi projekti u Osijeku, a rekla bih da ne samo Osijek već i cijela Hrvatska iščekuje otvorenje druge najveće koncertne dvorane u Hrvatskoj nakon Lisinskog. To nam je zaista važan projekt i mogu potvrditi da glazbenici jedva čekaju doći u Osijek – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Bogat program

Dodala je da se u Osijeku kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti obnavljaju veliki i važni kulturni objekti poput knjižnice, Barutane, Dječjeg kazališta, a gradi se i nova zgrada Državnog arhiva.

– Svaki mjesec bih mogla ovdje doći i imala bih što vidjeti. Čestitam svim osječkim kulturnim djelatnicima i, naravno, gradonačelniku, koji je motor i podrška svega – istaknula je ministrica. Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je da će ovogodišnja manifestacija ponuditi 66 kulturno-umjetničkih programa, a završava Orkestrom 100 violina iz Budimpešte na kraju kolovoza.

– Program je uistinu bogat, siguran sam da će zadovoljiti sve naše sugrađane i drage goste. U kulturu ulažemo nikad veća sredstva, a govorimo o iznosu od 5,8 milijuna eura, što je čak 2,3 milijuna eura više nego 2021., kada sam postao gradonačelnik. Od svih gradova povukli smo najveća sredstva za energetsku obnovu kulturnih dobara, a riječ je energetskoj obnovi Gradske i sveučilišne knjižnice, Barutane i Dječjeg kazališta – kazao je gradonačelnik. Istaknuo je da koncertna dvorana vrijedna 1,7 milijuna eura građane Osijeka neće koštati ni jednog eura jer u gradnji financijski sudjeluju ministarstva kulture i medije te regionalnoga razvoja i fondova EU, a otvorenje dvorane najavio je za 27. rujna. Izvijestio je i da je nedavno održani Panonski festival knjige u Osijeku privukao čak 17 tisuća posjetitelja.

Ulaz besplatan

Obnašatelj dužnosti župana OBŽ-a Mato Lukić čestitao je osječkom Kulturnom centru i Gradu Osijeku na odličnoj organizaciji te istaknuo kako Županija od samih početaka podržava i nastavit će podržavati ovu manifestaciju.

– Osječko ljeto kulture danas je brend grada Osijeka i županije, a na nacionalnoj razini svakako prepoznato kao velika i odlična kulturna manifestacija. Pred nama je bogat i pomno osmišljen program – rekao je Mato Lukić. Kao i prijašnjih godina, ulazak na sve sadržaje OLJK-a je slobodan.

storyeditor/2024-07-01/PXL_080622_93954879.jpg Korak bliže ekološki prihvatljivom grijanju Stigla dozvola za istraživanje geotermalnih voda storyeditor/2024-07-01/smz_a_slager_knin_putovanje.jpg Oko 300 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji Branitelji iz Sisačko-moslavačke županije posjetili Knin storyeditor/2024-06-28/a_kljucevi_zavod_foto_Iva_Barcan.jpg Županija osigurala 425.000 eura Pet novih vozila Zavodu za hitnu medicinu